Index Vakbarát Hírportál

Jókora meglepetés a francia előválasztáson

2017. január 22., vasárnap 21:00

Nem a sokáig esélyesnek tűnő volt francia miniszterelnök, Manuel Valls nyerte a baloldali előválasztást, az első adatok szerint a kevésbé ismert Benoît Hamon a győzte. Mostantól neki van nagyobb esélye, hogy ő legyen a francia baloldal elnökjelöltje az áprilisi választáson.

Miután François Hollande francia elnök bejelentette, hogy nem indul újra az áprilisi elnökválasztáson, a baloldalon is nyitott kérdéssé vált, kit indítsanak a francia szocialisták. A vasárnap lezajlott baloldali előválasztás eredménye szerint erre a legnagyobb esélye Benoît Hamon volt oktatási miniszternek lesz, az első adatok szerint ugyanis ő nyeri a baloldali előválasztás első fordulóját.

A Figaro tudósítása szerint Hamon vezet 36 százalékkal, míg Manuel Valls csak 31 százalékot kapott. Így alakult az első három helyezés:

  1. Benoît Hamon volt oktatási miniszter - 36 százalék
  2. Manuel Valls volt miniszterelnök - 31,3 százalék
  3. Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszter - 17,7 százalék

Ez azt jelenti, hogy a sokáig nagy esélyesnek tűnő Manuel Valls volt miniszterelnök meglepetésre kikaphat az első fordulóban, és egyre kevesebb az esélye, hogy a második fordulóban nyerjen. Ellenfelei ugyanis vele szemben határozták meg magukat. Arnaud Montebourg, aki 17 százalékkal a harmadik lett, már jelezte is, hogy Hamont támogatja a második fordulóban.

Az utolsó felmérések már jelezték, hogy Manuel Vallsnak nehéz dolga lesz, ha meg akarja nyerni az előválasztást. A volt miniszterelnök népszerűségét ugyanis erodálja a kormányzati szerepe. Ellenfelei, Hamon és Montebourg pedig az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával szakító baloldali protekcionista kormányzást ígértek.

A 49 éves Benoît Hamon a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésére tett javaslatával került az előválasztási kampány középpontjába. Ezt a javaslatot mind a hat riválisa elutasította, mert a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet.

A baloldal megosztott

Második fordulót egy hét múlva, január 29-én rendezik két jelölttel, Hamon és Valls között dől tehát el a verseny. De szó sincs arról, hogy a baloldali győztesnek nagy reményei lehetnek majd a végső győzelemre. A kutatások szerint a szocialisták jelöltje nemhogy a második fordulóba nem jutna be (a radikális jobbos Marine Le Pen és a jobboldali republikánusok jelöltje, François Fillon a két esélyes), hanem jó eséllyes csak az ötödik helyet tudná megszerezni.

Két népszerű baloldali politikus ugyanis jelezte, hogy mindenképp elindul áprilisban. Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon nem is vett részt a mostani előválasztáson. Vagyis a balos szavazatok szétoszlanak majd várhatóan, ha nem lesznek visszalépések.

A francia baloldal államfőjelölt-állító választásán heten indultak, hat férfi és egy nő, közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoît Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, François de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezett, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke volt.

A Szocialista Párt és a francia baloldal válságát jól jelzi, hogy a jobboldali előválasztásnál jóval mérsékeltebb érdeklődés kísérte a baloldal jelöltjének kiválasztását. Míg a jobboldal előválasztásán, amely François Fillon győzelmével végződött, majdnem 5 millióan vettek részt, a baloldali előválasztásra 2 millióan sem mentek el az első becslések szerint.

Rovatok