Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint hazudik a sajtó a beiktatásán megjelent tömegről

2017. január 22., vasárnap 12:52 | aznap frissítve

Donald Trump hazugsággal vádolja a beiktatási ünnepségéről tudósító médiát a megjelentek számával kapcsolatban - írja a BBC. 

Trump szerint látszatra 1,5 millióan vettek részt a Kapitóliumnál tartott ceremónián pénteken, Sean Spicer, a Fehér Ház sajtófőnöke pedig azt mondta később, hogy ez volt a legnagyobb tömeg, ami valaha beiktatáson összegyűlt. Ugyanakkor egyikőjük sem támasztotta alá semmivel az állítását, miközben a helyszíni fotók alapján úgy tűnik, Barack Obama 2009-es beiktatásán többen jelentek meg. 

Szombaton Amerika-szerte több millióan tüntettek a Trump-adminisztráció ellen. A legnagyobb tömeg, beszámolók szerint mintegy félmillió ember éppen Washingtonban vonult, utána következik New York 400 ezer fővel, de Los Angelesben és Chicagóban is százezrek mentek utcára (egyes források szerint Los Angeles a rekorder 750 ezer fővel). A tüntetések túlnyomó része a Women's March nemzetközi demonstráció része volt, a résztvevők a női jogokért álltak ki, amelyek szerintük veszélybe kerülhetnek Trump elnöksége alatt. 

A beiktatási tömeget és a különböző Women's Marchokra összegyűlt tömegeket összehasonlító fotók népszerű téma hétvégén a Twitteren. 

„A lényeg nem a tömeg mérete" – mondta később a Fox Newsnak Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke. „A lényeg a támadás, és az, hogy egy nap alatt megfosszák a törvényességtől az elnököt. Ezt nem tűrjük karba tett kézzel" – jelentette ki Priebus, a sokatmondó képeket pedig annyival rázta le magáról, hogy szerinte manipulálták a felvételeket.

Rovatok