Index Vakbarát Hírportál

Trump megvédi a rendőröket az elégedetlenkedőktől

2017. január 23., hétfő 20:50

Jog és rend uralmát ígéri Donald Trump, aki szerint itt az ideje megvédeni a rendőrséget az ellenük irányuló hangulatkeltés ellen. A pénteken beiktatott republikánus elnök a Fehér Ház hivatalos oldalán hirdette meg, hogy „véget vett” a rendőrellenes hangulatnak – amely több fehér rendőr által lelőtt fegyvertelen fekete halála miatt vezetett tüntetésekhez és zavargásokhoz 2016-ban.

Fekete fenyegetés

Trump már a republikánus előválasztás győzelme idején egyértelművé tette, mit gondol az áldozatokért felvonuló, a rendőrség elhamarkodott fegyveres fellépése ellen tiltakozó mozgalmakról. A Black Lives Matter (A Feketék Élete is Számít) mozgalmat egyenesen fenyegetésnek nevezte. Kijelentette, hogy a mozgalom közvetve hozzájárulhatott szolgálatban lévő rendőrök meggyilkolásához is.

Ezzel szemben Barack Obama még elnökként úgy vélte, hogy a feketéket többször éri rendőri atrocitás, mint másokat. Ez közvetve mégis az előítéletesség meglétére utalt.

Trump azonban – kampányának ismeretében nem meglepő módon – keményvonalas megközelítéssel reagált elnökként: „A mi feladatunk nem a lázadó, erőszakoskodók életének könnyebbé tétele. A mi feladatunk a szülők életének megkönnyítése, akik szeretnék, ha gyermekeik biztonságban járhatnának az utcán, vagy hogy az idősek biztonságban várhassanak a buszra, vagy a fiatalok biztonságban hazaérjenek az iskolából” – idézte Trump rendpárti nyilatkozatát a CNN.

Rovatok