Index Vakbarát Hírportál

Kadirov elismerte, hogy csecsen katonák harcolnak Aleppóban

2017. január 24., kedd 13:06 | aznap frissítve

Csecsen katonákat vezényeltek az észak-szíriai Aleppóba, hogy egy orosz katonai rendész zászlóalj részeként feleljenek a biztonságért - erősítette meg kedden Ramzan Kadirov csencsenföldi elnök, aki eddig tagadta az erről szóló értesüléseket, írja az MTI.

Megnyugtathatják a szunnita lakosságot

Instagram-oldalán csecsen tisztviselők damaszkuszi és aleppói látogatásával kapcsolatban azt írta, hogy azok meglátogatták az orosz védelmi minisztérium katonai rendész zászlóalját, amelyben fiatal csecsen katonák is szolgálnak. Mint beszámolt róla, a csecsen katonák büszkeséggel fogadták a megtiszteltetést, hogy a béke és a rend fenntartása érdekében szolgálnak Aleppóban, védelmezve a polgári lakosságot a terroristáktól. Kadirov nem pontosította, hogy hány csecsen szolgál a zászlóaljban, de eddig mindig tagadta, hogy a kaukázusi köztársaságból katonák vennének részt a szíriai konfliktusban.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tavaly december végén közölte, hogy miután a szíriai kormányerők visszatértek Aleppóba, 300-400 orosz katonát vezényeltek a nagyvárosba rendfenntartói feladatokra, illetve a rendőri szolgálat megteremtésére a felszabadított nagyvárosban. Decemberben az orosz sajtó is beszámolt a katonai rendész zászlóalj Szíriába vezényléséről, amelyben csecsenek is részt vesznek a rend fenntartásában Aleppóban, de Kadirov tagadta az értesüléseket.

Szakértők szerint a szunnita muzulmán csecsenek jelenléte Aleppóban megnyugtatja a szunnita lakosságot, míg a kormányerők szövetségeseként harcoló síita katonákra a helyiek ellenségesen tekintenek.

Oroszország Törökországgal és Iránnal együtt vigyáz a tűzszünet betartására

Oroszország, Irán és Törökország közös mechanizmust hoz létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére - áll az asztanai béketárgyalások második, zárónapján nyilvánosságra hozott közös zárónyilatkozatban.

Moszkva, Teherán és Ankara támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es határozatát, amely a szíriai megbékélést célzó politikai átmenet ütemtervére, a béketárgyalásokra és tűzszünetre vonatkozik. Továbbá közölték, hogy támogatják a fegyveres ellenzéki csoportok részvételét az ENSZ égisze alatt folytatandó, február 8-ra előirányzott genfi béketárgyalásokon.

Oroszország, Törökország és Irán emellett megerősítette elkötelezettségét Szíria egysége mellett, valamint azt, hogy készen állnak a terrorizmus elleni közös fellépésre. Ez utóbbival kapcsolatban a dokumentum felszólítja az ellenzéket, hogy határolódjanak el a terrorszervezetektől, köztük az al-Kaidához köthető Dzsabhat Fatah as-Sámtól, amellyel több lázadócsoport is törékeny szövetségben áll.

A damaszkuszi ellenzékiek nem elégedettek a zárónyilatkozattal, amely szerintük legitimálja Irán szerepét a konfliktusban. Egy képviselő úgy fogalmazott, hogy a síita Irán irányít több olyan műveletet Szíriában, amely vérontáshoz vezet, és amely miatt ezrek kényszerülnek elmenekülni.

Rovatok