Index Vakbarát Hírportál

Martin Schulz lesz Angela Merkel kihívója

2017. január 24., kedd 17:04 | aznap frissítve

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöksége Martin Schulzot javasolja kancellárjelöltnek és pártelnöknek, jelentette be kedden Berlinben Sigmar Gabriel német alkancellár, a párt távozó vezetője. A párt választmánya vasárnap dönt Martin Schulz jelöléséről, akit márciusban rendkívüli pártkongresszuson választanak meg elnöknek. Martin Schulz 2012-től 2017-ig az Európai Parlament elnöke volt. 

Sigmar Gabriel nagy szociáldemokrataként jellemezte Schulzot, és azt mondta, egy "német európai, és európai német" vezeti majd az SPD-t a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. Martin Schulz azt mondta: nagy megtiszteltetés a felkérés, amelyet büszkén, de a kellő alázattal fogad el. A Merkelékkel most nagykoalícióban kormányzó SPD az ország vezetésének igényével lép fel a kampányban. 

Martin Schulz azt mondta: Németországnak új vezetésre van szüksége. A szociáldemokratáknak olyan országot kell építeniük, amelyben szándékaik és tetteik, nem pedig származásuk és pénztárcájuk alapján ítélik meg az embereket. Schulz saját szavai szerint olyan politikusként érkezik az EP éléről a német belpolitikába, akinek szilárd meggyőződése, hogy "a béke és a jólét alapvető feltétele egy működőképes Európa", és

nem tűri az EU ócsárolását és a kisebbségek elleni uszítást.

Az SPD megvédi a nyitott társadalom modelljét, és felveszi a harcot minden populistával,  és demokráciánk és plurális értékrendünk szélsőséges ellenségeivel, tette hozzá Martin Schulz. A politikus azt mondta: amikor a demokrácia veszélybe került Németországban, mindig volt egy védőfal, amelyet úgy hívnak, hogy Német Szociáldemokrata Párt. 

Az Angela Merkel kancellár álta vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Tauber főtitkár azt mondta: pártja várja már a választási kampányt, mert tudja, hogy jobb a programja és a kancellárjelöltje. A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről viszont Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök azt mondta, hogy Martin Schulz színre lépése nem teszi egyszerűbbé a dolgukat, és a fejlemény azt jelenti, hogy a testvérpártok nem hibázhatnak.

Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter korábban a Sternnek azt mondta: nem vállalja a kancellárjelöltséget és a pártelnöki tisztségről is lemond. A teljes interjú szerdán jelenik meg, de a beszélgetésből néhány részlet már megjelent online. Sigmar Gabriel tervei szerint külügyminiszterként folytatja tovább politikai pályafutását. 

"Ha most elindulnék, kudarcot vallanék, és velem együtt az SPD is" - mondta Sigmar Gabriel arra a kérdésre, hogy miért nem akar elindulni a kormányfői tisztségért Angela Merkel ellen. Szerinte Martin Schulznak egyértelműen jobb választási esélyei vannak. Mint mondta, egy sikeres választási kampányhoz két dolog elengedhetetlen:

a pártnak hinnie kell jelöltjében és fel kell sorakoznia mögötte, a jelöltnek pedig teljes szívből akarnia kell a sikert, rám viszont ezek közül egyik sem érvényes megfelelő mértékben.

Az SPD-t 2009 óta vezető Sigmar Gabrielt a párt legutóbbi, 2015 decemberében Berlinben tartott kongresszusán minden korábbinál gyengébb eredménnyel, a küldöttek 74,3 százalékának támogatásával erősítettek meg tisztségében. Szerinte a pártban nem kevesen még mindig nem békültek meg azzal, hogy ő az elnök. Azt sem bocsájtják meg neki sokan, hogy a 2013 őszén tartott pártszavazáson a tagság több mint háromnegyedét meggyőzte arról, hogy a szociáldemokratáknak vállalniuk kell a kormányzás felelősségét. Így jött létre a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) alkotott nagykoalíciós kormány.

Sigmar Gabriel döntésének magánéleti okai is vannak: "ma igazán boldog ember vagyok, és nem tudom, hogy akkor is az lennék, ha még kevesebbet látnám a családomat". A külügyminiszteri tisztség rövidesen megüresedik, mert a német diplomácia mostani vezetőjét, az SPD-s Frank-Walter Steinmeiert február 12-én megválasztják szövetségi elnöknek, az életkorára hivatkozva egy ciklus után távozó Joachim Gauck utódjának. Frank-Walter Steinmeier megválasztása biztosra vehető, mert nemcsak pártja, hanem a CDU/CSU és a liberális FDP is támogatja az államfő megválasztására hivatott szövetségi közgyűlésben (Bundesversammlung). 

A gazdasági miniszteri tisztségben Brigitte Zypries jelenlegi parlamenti államtitkár követheti Sigmar Gabrielt.

Az SPD országos választói támogatottsága a legutóbbi, 2013 szeptemberében tartott Bundestag-választás óta rendre a 20-24 százalékos sávban mozog, elmaradva a választáson elért 25,7 százaléktól, és messze elmaradva a 35 százalék körül álló CDU/CSU-tól. Sigmar Gabriel személyes népszerűsége elmarad pártja támogatottsága mögött. Azok a felmérések, amelyekben azt vizsgálják, hogy a németek kire szavaznának, ha közvetlenül választhatnának kancellár, csupán 15 százalék körüli támogatottságot mutatnak nála.

Martin Schulz választói támogatottsága jóval nagyobb, mint Sigmar Gabrielé. Az ARD országos köztelevízió december elején készített közvélemény-kutatása kimutatta, hogy ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Angela Merkel és Martin Schulz indulna, a kancellárra 43 százalék, az EP volt elnökére pedig 36 százalék szavazna.

Rovatok