Index Vakbarát Hírportál

Paczolay Pétert választották meg európai emberjogi bírónak

2017. január 24., kedd 19:35 | aznap frissítve

Paczolay Pétert választotta az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírói posztjára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, írja az MTI.

Paczolay Pétert abszolút többséggel választották meg az Európa Tanács bírói testületébe. Kilenc évre szóló megbízatása február 1-jén kezdődik.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatala volt vezetője, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, jelenlegi római nagykövet.

Tavaly járt le az eddigi magyar EJEB-bíró, Sajó András kilencéves megbízatása. Bár a helyet meg kellett volna pályáztatni, a kormány csak szakértőkkel egyeztetett, majd 3 nevet javasolt Strasbourgban.

A jelöltállítás szabálytalanságára a Helsinki Bizottság figyelmeztette a kormányt, és 10 másik civil szervezettel együtt követelte a nyílt pályázat kiírását. Miután az igazságügyi tárca nem reagált, 15 magyarországi civil szervezet az Európa Tanácsnak írta meg a jelöltállítás átláthatatlanságával kapcsolatos kifogásait. Az ET Közgyűlésének főtitkára később jelezte a kormány képviselőjének, hogy mivel a jelölteket nem pályázaton választották ki, vissza fogják őket utasítani.

A kormány erre októberben visszavonta a jelöléseket és pályázatot írt ki.  A végleges jelöltek kilétét az Európa Tanács közölte december közepén. A listán Füzi-Rozsnyai Krisztina, az ELTE jogi karának Közigazgatási Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense, Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Jogi Tanszékének vezetője és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság előző elnöke szerepeltek. Az Európa Tanács közgyűlésének bizottsága a jelöltek meghallgatása után egyébként nem Paczolayt, hanem Sonnevendet javasolta.

Rovatok