Index Vakbarát Hírportál

Amerika elkezdi elszigetelni magát

2017. január 25., szerda 21:52

A Trump-kormány elkezdett előkészíteni olyan döntéseket, amelyek drasztikusan csökkentik az USA nemzetközi szerepét például az ENSZ-ben, valamint felülvizsgálnak és eltörölnek többoldalú nemzetközi szerződéseket, írja a New York Times a forrásaira hivatkozva. 

A lap állítása szerint megszerezte az első két tervezetet.

Az elsőben az szerepel, hogy minden ENSZ-ügynökségnek, illetve bizonyos nemzetközi szervezeteknek adott finanszírozást meg kell szüntetni. Érintettek lesznek például a palesztin felszabadításért küzdő, abortuszt finanszírozó, vagy az Irán- és Észak-Korea elleni szankciókat gyengítő szervezetek. 

Nem kaphat többé pénzt olyan szervezet sem,

Minden egyéb nemzetközi szervezeteknek juttatott pénzt csökkenteni tervezik 40 százalékkal. Hogy hogyan vágják meg a költségeket, arról egy bizottság dönt majd. Különösen szigorúan világítják át majd

A második tervezetben az áll, hogy minden többoldalú, azaz több ország által kötött szerződést felül kell vizsgálni, és a kormány javaslatot vár, melyekből lehet kilépni. Ebbe nem tartoznak bele a nemzetbiztonsági, kiadatási vagy nemzetközi kereskedelmi egyezmények. De beletartoznak például a környezetvédelmi szerződések. 

A dokumentum egy magyarázó része két konkrét szerződést is megnevez felülvizsgálatra: egy nők elleni diszkriminációról szóló (CEDAW) és egy gyerekjogi egyezményt (UNCRC).

A New York Times megjegyzi, hogy az ENSZ békefenntartó műveletei 40 százalékban Amerika által finanszírozottak.

Rovatok