Index Vakbarát Hírportál

Két halálos áldozata is volt ma a hidegnek az utakon

2017. január 25., szerda 15:16

Szerbiában és Szlovákiában is kitart a különösen zord tél, ami szerdán halálos közúti balesetet is okozott. Az MTI értesülése szerint a Belgrádot Újvidékkel összekötő úton több mint húsz autó rohant egymásba a rossz látási viszonyok és a csúszós burkolat miatt. Négyen megsérültek, egy ember pedig nem élte túl a balesetet.

Idén ez már a második ilyen eset, január elején 40 gépkocsi okozott tömegbalesetet, akkor a csendőrségnek a hóviharból kellett kimentenie a bajbajutottakat, huszonketten, köztük hat gyerek is megsérült, halálos áldozat nem volt.

Szlovákiában Déménd és Ipolyság között egy kocsi tilos előzés közben csúszott meg, és egy fának rohant, írja a bumm.sk. A 45 éves sofőr, aki  még a mentők érkezése előtt életét vesztette. A lap tudomása szerint a férfi hivatásos katona volt.

Nem csak az utakon, a vízi közlekedésben is problémát okoz a hideg a szomszédos országokban. Amíg nem csökken a jegesedés, a szerb közlekedési betiltotta a folyami forgalmat, a tilalom január 8. óta van életben. A szerb-horvát Duna-szakaszon hétfőn törték át a jégtorlaszt a magyar jégtörő hajók, ott a Jégtörő XI., Belgrádnál pedig a Széchenyi és a Jégtörő VII. dolgoznak. Az elmúlt héten magyar jégtörők segítettek Horvátországban is.

Az extrém hideg főleg a fűtetlen lakásban élőkre veszélyes. A hideg idő miatt Szerbiában idén már többen megfagytak, a belügyminisztérium viszont még nem adott ki pontos adatokat az áldozatok számáról.

Az előrejelzések szerint hétfőig Szerbiában nem emelkedik majd fagypont fölé a hőmérséklet, Szlovákiában 2 fok körül lesz a legmelegebb. Romániában hétvégén akár mínusz 14 fokig süllyedhet a hőmérséklet, nyolc megyében sárga fokozatú ködriadót hirdettek, írja a transindex.

Rovatok