Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongunból kezd elege lenni az ottani elitnek is

2017. január 25., szerda 14:46

Az észak-koreai elit egyre nyíltabban elégedetlen Kim Dzsongunnal és kormányával, ahogy az országba szivárognak be a hírek arról, másutt milyen az élet, nyilatkozta az ország egykori londoni, disszidens nagykövete a Reuters beszámolója szerint.

A Reuters beszámolója szerint a tavaly augusztusban Dél-Koreába költözött férfi december óta ad nyilatkozatokat és szerepel tévéshow-kban, hogy meséljen az életéről. Szerdán pedig az első nemzetközi sajtótájékoztatóját adta.

"Amikor Kim Dzsiongun hatalomra került, reméltem, hogy normális döntésekkel meg tudja menteni Észak-Koreát a szegénységtől, de aztán kétségbeestem, amikor láttam, milyen tisztogatásba kezdett" - mondta. "Eddig elképzelhetetlen volt a rezsim kritizálása, de mostanában ez egyre gyakoribb", tette hozzá. "Benzint kell spriccelnünk Észak-Koreára, és hagyni, hogy az emberek meggyújtsák", mondta az 54 éves exdiplomata, aki elmondása szerint éppen az elégedetlenség miatt disszidált.

"A rendszernek semmi köze a valódi kommunizmushoz, az elit elégedetlenkedve nézte, hogy Kambodzsa, Vietnam és az egykori Szovjetunió gazdasági és társadalmi reformokon megy át. "Egy ilyen reform véget vetne Kim Dzsongun hatalmának", mondta. Hozzátette, hogy további diplomaták várnak Európában arra, hogy disszidáljanak, Kim Dzsongun testvérét pedig nem érdekli a politika, csak a gitározás, úgyhogy nem valószínű, hogy ő venné át a hatalmat, ha odáig jutna a dolog.

Rovatok