Index Vakbarát Hírportál

Fel kellett állnia az amerikai külügyminisztérium több fontos tisztviselőjének

2017. január 26., csütörtök 22:29 | hét éve frissítve

Szerdán beadta a lemondását Patrick Kennedy, az amerikai külügyminisztérium igazgatási ügyekért felelős államtitkára, akiről sejthető volt, hogy Donald Trump stábja le akarja cserélni, de mellette más vezető beosztású tisztviselők is bejelentették távozásukat. Az NBC News azt írja, hogy Trumpék négy magas rangú tisztviselőtől is azt kérték, hogy távozzon.

A Washington Post forrásai szerint az adminisztrációs ügyekért felelő Joyce Anne Barr, és a konzuli ügyekért felelős Michele Bond helyettes államtitkár, valamint a külföldi kiküldetésekért felelős Gentry O. Smith is benyújtotta lemondását. Ők olyan karriertisztviselők voltak, akik dolgoztak republikánus és demokrata kormányzatok alatt is korábban. Két külügyi forrás is megerősítette az NBC Newsnak, hogy Bond azt tervezte, hogy marad a következő kormány alatt is, de le kellett mondania.

Az elmúlt napokban több helyettes államtitkár, többek között Gregory Starr, és Lydia Muniz is lemondott, ami az igazgatási feladatokat ellátó, és a külföldi kinevezéseket kezelő vezetők szinte teljes lecserélődését jelenti, ez pedig nem volt jellemző korábban. Távozott a külügyminisztériumból Victoria Nuland, európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár is.

John Kerry eddigi külügyminiszter volt kabinetfőnöke, David Wade szerint ilyen lemondási hullám nem nagyon volt még, és rettentő nehéz lehet Rex Tillersonnak, Trump várhatóan jövő héten beiktatott külügyminiszterének a magánszektorból pótolni a most távozó, a külügyminisztérium összetett bürokráciáját átlátó tisztviselőket.

Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője szerint viszont semmi különös nincs a most távozók elküldésében, mert politikai kinevezettekről volt szó. A pozícióik betöltését az elnök javaslatára a szenátus hagyja jóvá. Toner méltatta a technikailag lemondott tisztviselőket, szerinte vannak, akiknek más területen még számítanak a munkájára, mások viszont teljesen otthagyják a külügyminisztériumot. „Egyetlen tisztségviselő sem fogad el politikai kinevezést úgy, hogy arra számítana, ez korlátlan ideig tart majd. Emellett minden tisztségviselő tudatában van annak, hogy az elnök bármikor úgy dönthet, hogy lecseréli őt" – olvasható a szóvivői közleményben.

Csütörtökön beadta lemondását, és január végén távozik posztjáról Mark Morgan, az amerikai határvédelmi szerv vezetője, aki az amerikai-mexikói és az amerikai-kanadai határ felügyeletéért, védelméért volt felelős, és utalt arra, hogy nem önszántából mond le.

Rovatok