Index Vakbarát Hírportál

Fillon szerint bizonyítani tudja, hogy felesége az asszisztenseként dolgozott

2017. január 26., csütörtök 20:30

François Fillon volt francia kormányfő ügyvédje átadta azokat a dokumentumokat a pénzügyi visszaélések ügyében eljáró párizsi ügyészeknek, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a tavaszi elnökválasztás konzervatív jelöltjének felesége valóban férje parlamenti asszisztenseként dolgozott nyolc éven át.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított eljárást a Le Canard enchaîné egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

Fillon felesége korábban maga mondta el több interjúban, hogy mindig is távol tartotta magát a férje politikai karrierjétől, és vidéki otthonukban a gyerekeik nevelésével foglalkozott. A lap szerint a nemzetgyűlésben nem is ismerik a volt miniszterelnök feleségét.

François Fillon szerdán rágalmazási kampánynak minősítette a cikkben írtakat, és miután az ügyészség eljárást indított, a lehető leghamarabb kihallgatást kért, hogy „az igazság kiderüljön". Amennyiben nem fiktív állásról van szó, a családtagok alkalmazása munkatársként nem tilos a nemzetgyűlési képviselőknek. Asszisztensi költségekre havi 10 ezer eurós állami kerete van minden képviselőnek, és minden ötödik a házastársát vagy valamelyik rokonát bízza meg a bizalmas feladattal.

A felmérésekben Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek keresztelt gyanú.

A ügy azért is kínos Fillon-nak, mert a volt kormányfő a jobboldali előválasztáson a korrupciós ügyekben érintett Nicolas Sarkozy volt államfővel és egy törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt elítélt Alain Juppé volt miniszterelnökkel szemben a becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött. „Ki tudná elképzelni, hogy De Gaulle tábornok ellen eljárás folyik?" - mondta szeptemberben Fillon akkori riválisára, Nicolas Sarkozyre utalva. „Ki tudná elképzelni, hogy De Gaulle tábornok a feleségét alkalmazza az Elysée-palotában?" – írta csütörtökön a baloldali Libération.

Fillon politikustársai egy emberként vették védelmükbe az elnökjelöltet, ugyanakkor többségük elismerte, nem tudott arról, hogy képviselőként Fillon a feleségét alkalmazta asszisztensként a nemzetgyűlésben.

Macron-t is megvádolták

Három hónappal az elnökválasztás előtt a felmérésekben harmadik helyen álló, függetlenként induló Emmanuel Macron-t, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét is megvádolták csütörtökön, írja az MTI.

Egy a héten megjelent könyv szerint Macron 2014 és 2016 között a gazdasági tárcája reprezentációs költségeit saját politikai mozgalma beindítására használta fel. A kötetet jegyző újságírók azt írták, hogy Macron tavaly augusztusi lemondásáig elköltötte az éves protokollkeret 80 százalékát, 120 ezer eurót. A jobboldal szerint a volt miniszter ezt az összeget a kampányára költötte, jóllehet Macron csak novemberben jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson.

Macron közleményben tagadta a vádakat, és feljelentéssel fenyegetett. Utóda, Michel Sapin jelenlegi gazdasági miniszter pedig azonnal védelmébe vette Macron-t.

Rovatok