Index Vakbarát Hírportál

Ilyen szigorúan ellenőrzött vonatok Hrabalnál sem voltak

2017. január 27., péntek 14:57

A nagysebességű nemzetközi Thalys és Eurostar vonatok utasai személyi okmányainak ellenőrzéséről, utaslista készítéséről és annak megosztásáról egyezett meg pénteken Belgium, Franciaország és Hollandia, jelentette az MTI.

Jan Jambon belga belügyminiszter tájékoztatása szerint a megállapodás a biztonsági intézkedések kiszélesítését jelenti, a bűnözői hálózatok tagjainak, például a terroristák mozgását segít figyelemmel követni.

A három ország közötti adatmegosztásra támaszkodó rendszer teljes körű működése az év végére várható. Az okmányok ellenőrzése a nemzetközi személyvonatokra és buszjáratokra nem terjed ki.

Németország korábbi álláspontjával ellentétben végül nem kívánt részt venni a programban, de ahhoz bármikor csatlakozhat - mondta a belga belügyminiszter.

Decemberben a berlini Breitscheid téren egy kamionnal elkövetett merényletben 12 ember meghalt és 53 ember megsebesült. Az elkövető, Anis Amri - aki felesküdött az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatára - a támadás után közösségi közlekedést használva Hollandiába, majd Franciaországba menekült, végül december 23-án bukkant fel az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban életét vesztette.

Rovatok