Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós ügybe keveredett az Európa Tanács több tagja

2017. január 27., péntek 16:33

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének több tagja is érintett lehet egy korrupciós ügyben, amelynek felgöngyölítésére és a közgyűlés működésének átvilágítására a közgyűlés független, külső vizsgálócsoport felállítását kezdeményezte - írja az MTI.

A Parlamenti Közgyűlés eljárási szabályzatokért felelős bizottsága szerint a független vizsgálótestület feladata az lenne, hogy fényt derítsen az intézményen belüli  korrupciós lehetőségekre . A vizsgálóbizottságtól azt várják, hogy javaslatot tegyen olyan intézkedésekre is, amelyek segítenek visszaállítani a Közgyűlés iránti bizalmat.

 A vizsgálócsoport mihamarabbi létrehozása mellett a hatékonyság növelése érdekében be kívánják vonni az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportját (GRECO), valamint a Közgyűlés magatartási és etikai kódex módosítását javasolták a lehető legszűkebb határidővel.

A La Libre Belgique belga napilap szerint Pedro Agramunt, a Parlamenti Közgyűlés elnöke is érintett lehet abban a korrupciós ügyben, amelyben Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről. A bizottság nyilatkozatában hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy igazak-e a korrupciós vádak, azok veszélyeztetik a Közgyűlés hírnevét és minden egyes tagjának szavahihetőségét. 

Rovatok