Index Vakbarát Hírportál

Trumpnak is üzent az új német külügyminiszter

2017. január 27., péntek 17:17

Átalakították a német kormányt, Joachim Gauck államfő pénteken Sigmar Gabriel alkancellárt, eddigi gazdasági minisztert nevezte ki külügyminiszternek, Frank-Walter Steinmeier utódjának, jelentette az MTI.

Sigmar Gabriel a külügyminisztérium székházában tartott átadás-átvételi ünnepségen azt mondta, hogy a német diplomácia középpontjában továbbra is a multilateralizmus - a többoldalú együttműködés - és a transzatlanti partnerség áll. (Érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor épp a napokban beszélt arról, hogy a bilateralizmus időszaka jött el.)

Gabriel a beszédében Donald Trump amerikai elnöknek is üzent. Mint fogalmazott, a német kormány a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekszik az új washingtoni vezetéssel.

Ugyanakkor Németországnak öntudatosan kell reagálnia az amerikai politikai változásokra, és élnie kell az új lehetőségekkel, ha az Egyesült Államok valóban elfordul a nemzetközi együttműködéstől és a kereskedelem szabadságától.

Németország így új alapra helyezheti a Kínával folytatott kapcsolatokat, és az EU-val együtt alternatívát kínálhat az ázsiai térségnek a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TTP) helyett, amelyből Washington a tervek szerint kivonul - mondta.

A szociáldemokrata (SPD) politikus kiemelte: Németország "óriási hibát" követne el, ha elfordulna az EU-tól és a többoldalú együttműködéstől, és elindulna a populista mozgalmak által meghirdetett irányba, a nemzeti önzőség, a nacionalizmus felé.

Frank-Walter Steinmeier azért távozott a külügyminisztérium éléről, mert a kormánypártok jelöltjeként indul a februári államfőválasztáson. Gazdasági miniszternek a tárca eddigi parlamenti államtitkárát, Brigitte Zypries-t nevezték ki.

Rovatok