Index Vakbarát Hírportál

A fél világot körbetelefonálja Trump szombaton

2017. január 28., szombat 08:47

Donald Trump amerikai elnök szombaton telefonon beszél majd több ország vezetőjével, Putyinon és Merkelen kívül Abe Sindzó japán kormányfővel, Francois Hollande francia elnökkel és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel is - írja az MTI az elnöki hivatal pénteki közleményére hivatkozva.

A közlemény nem tér ki arra, hogy miről fognak tárgyalni. Az új amerikai elnök és az orosz államfő telefonbeszélgetésére közép-európai idő szerint este hatkor kerül sor, és részt vesz benne Mike Pence alelnök is. Pénteken a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megerősítette az amerikai média értesülését a szombati megbeszélésről, de hozzátette, nem várható, hogy a két elnök első telefonbeszélgetésén szó lesz a két ország kapcsolatait érintő valamennyi kérdésről.

Barack Obama második ciklusa alatt hűvössá vált a két oszág viszonya, Washington az ukrajnai és a szíriai beavatkozás és az emberi jogok oroszországi helyzete miatt bírálta Moszkvát, emiatt szankciókat is bevezetett vele szemben. Majd az elnökválasztás után az Egyesült Államok nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezetőket és személyesen Vlagyimir Putyint, hogy beavatkozott a tavaly novemberi elnökválasztásba Trump győzelmének érdekében.

Donald Trump már a kampányában világossá tette, hogy javítani szeretné az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát, a szombati telefonbeszélgetés egyik témája az oroszok elleni gazdasági szankciók feloldása lehet. 

Rovatok