Index Vakbarát Hírportál

Gorbacsov: Mintha atomháborúra készülne a világ

2017. január 28., szombat 10:08

A béke Nobel-díjas Mihail Gorbacsov attól tart, hogy újraindul a hidegháborús fegyverkezési verseny.

"Úgy tűnik, mintha háborúra készülne a világ."

– írja a Time-ban megjelent cikkében. A Szovjetunió utolsó elnöke szerint sok megoldandó probléma van a világban, de mind közül a legfontosabb, hogy ne induljon újra a nukleáris fegyverkezési verseny. Felszólította Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnököt, akik együtt a világ atombombáinak 90 százalékát ellenőrzik, hogy tegyenek meg mindent a tömegpusztító fegyverek megsemmisítéséért. Gorbacsov szerint riasztó, hogy az emberek elfelejtették, hogy milyen volt az élet a hidegháborúban, amikor mindenki attól félt, hogy kitör az atomháború.

A volt főtitkár felidézte, hogy ő a nyolcvanas évek második felében az Egyesült Államokkal együttműködve mindent megtett az atomfegyverek leszereléséért. "A háború egyetlen előttünk álló globális problémára sem kínál megoldást", írja, és arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy fogadjanak el egy közös nyilatkozatot, amelyben deklarálják, hogy az atomháború elfogadhatatlan és meg kell akadályozni.

Gorbacsov írása nem sokkal azután jelent meg, hogy Donald Trump a Twitterén kijelentette: az Egyesült Államoknak erősíteni, bővíteni kell a nukleáris fegyverarzenálján. Arról, hogy egy atomháborúnak milyen következményei lennének, itt írtunk.

Rovatok