Index Vakbarát Hírportál

Trump felpörgetné az IS elleni harcot

2017. január 29., vasárnap 10:00

Bár a szombati nap főleg arról szólt a világban, hogy Donald Trump rendelettel függesztette fel a beutazást az Egyesült Államokba hét muszlim országból – jó nagy felfordulást okozva ezzel –, ugyanezen a napon más fontos rendeleteket is aláírt az új amerikai elnök. Ezekben nekimegy az Iszlám Államnak, átalakítja a nemzetbiztonsági tanácsot, és megtiltja a lobbizást a volt kormánytagoknak – derül ki az MTI összeállításából.

A rendeletek részletei egyelőre nem ismertek, de a legfontosabbnak az Iszlám Állam felszámolásáról szóló ígérkezik, hiszen Trump korábban azt ígérte, a Fehér Házba költözése után rövid úton elsöprik a nyugati erőkön már évek óta kifogó terrorszervezetet. Az új rendelet arról szól, hogy a vezérkari főnökök egyesített bizottságának 30 napon belül felül kell vizsgálnia az Iszlám Állam elleni terveket. Trump arra is utasította a kormányát, hogy új külföldi partnereket kutasson fel a terroristák elleni harchoz.

Gondolom, rendkívül sikeres lesz

– mondta Trump az intézkedésről a maga nehezen tolmácsolható egyszerűségével.

Apró érdekesség, hogy a nálunk leginkább (az angol Islamic State nyomán) IS-ként rövidített szervezet új nevet is kap az új harchoz. Eddig ugyanis az Obama-adminisztráció leginkább ISIL-ként hivatkozott a magát folyamatosan átnevező, és a nevét a szimbolikus kommunikációban felhasználó szervezetre, de Trump a rendelet aláírásakor inkább ISIS-ként emlegette őket.

A másik két intézkedésével Trump egyrészt elrendelte a nemzetbiztonsági tanács átalakítását, másrészt megtiltotta a lobbizást a kormánya tagjainak a posztjukról való távozásuk után öt évig. Ez utóbbit már múlt ősszel megígérte, amikor a washingtoni mocsár lecsapolásáról beszélt, ebben a cikkben írtunk arról, milyen nehézségekbe ütközhet a terv.

A kitiltások? Nagyszerűen működnek!

Trump az aláírás után újságírói kérdésre védelmébe vette a korábban aláírt és rögtön nagy felháborodást kiváltó beutazás-korlátozó rendeletét is. Mint mondta, intézkedései "nagyon jól működnek", ami "látható is a repülőtereken", az amerikai rendvédelmi szervek pedig teljes mértékben fel voltak készülve a végrehajtásukra. Az elnök úgy fogalmazott, a rendelete nem "muzulmán tilalom", és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.

A vitatott rendelettel Trump azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. Az ideiglenes beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik. A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból. Trump korábban közölte, hogy a Közel-Keletről menekülő keresztények élveznek majd előnyt.

Rovatok