Index Vakbarát Hírportál

25 ukrán katona halt meg Donyeckben egy nap alatt

2017. január 30., hétfő 22:06

Az ukrán hadsereg 10 katonája életét vesztette, 15-en pedig megsérültek, amikor megpróbálták megrohamozni az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) állásait Jaszinuvata településnél - írja az MTI a DAN donyecki hírügynökség értesülése alapján. Kijev szerint viszont az ukrán fegyveres erőknek öt halottjuk és kilenc sebesültjük volt egy nap alatt.

A szakadárok szerint tüzérségi előkészítést követően az ukrán fegyveres erők két szakasza aknavetők és két harckocsi támogatásával indítottak támadást a donyecki csapatok szárnyai ellen. A szakadárok hozzáfűzték, hogy az ukrán hadsereg kezdeti ágyúzása Donyeck és Makejevka térségében elterelő hadművelet volt.

Eduard Baszurin, a DNR hadműveleti parancsnokságának szóvivője szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 25 tagja halt meg és több mint 40-en kaptak sebesülést a harcokban. A kijevi tájékoztatás szerint a szakadár erők vasárnap indítottak rohamot az ukrán katonai állások ellen Avgyijivka ipari övezetében. A hajnali órákban indult offenzíva során a támadók előbb órákon át aknavetőkkel és kézi fegyverekkel lőttek, majd rohammal próbálták meg elfoglalni az ukrán katonák állásait.

Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport Minszkben folytatott tárgyalásainak eredményeképpen 2016. december 24-től újabb tűzszünet lépett életbe a Donyec-medencében. A konfliktus szereplői - az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok - azóta ismételten egymást okolták a fegyvernyugvás megsértésével.

Rovatok