Index Vakbarát Hírportál

A brüsszeli kalapos merénylőt egy napra Párizsba vitték

2017. január 30., hétfő 13:24 | aznap frissítve

Egy napra átadta Belgium Franciaországnak a 2015 novemberében Párizsban és tavaly márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal gyanúsított Mohamed Abrinit, közölte a belga szövetségi főügyészség hétfőn. Az ügyészség szerint Abrininek vádiratot adnak át Párizsban, ki nem hallgatják.

A 31 éves belga-marokkói állampolgárságú fiatalember ellen a francia és a belga hatóságok közösen vizsgálódnak. Abrinit bűnszervezetben elkövetett gyilkosság előkészületével, terrorszervezetben elkövetett robbanószerkezet készítésével, szállításával és birtoklásával, bűnszervezetben elkövetett illegális fegyverkereskedelemmel, bűnszervezetben, hivatalos személy ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel vádolják Franciaországban.

Mohamed Abrinit a francia fővárosban novemberben elkövetett terrortámadások előtt két nappal egy autópálya Párizshoz közeli pihenőjében biztonsági kamerák felvételei rögzítették. Abrini a jelenleg franciaországi őrizetben lévő, a támadások megszervezésével is vádolt Salah Abdeslam társaságában volt.

Feltehetően Abrini volt az a kalapos férfi is, aki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott, ezért mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről. Abrinit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson terrortámadásokat hajtottak végre, amelyekben harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett.

Rovatok