Index Vakbarát Hírportál

Obama beszólt Trumpnak a kitiltási rendelet miatt

2017. január 30., hétfő 14:58

Az egész világ felbolydult Trump pénteki kitiltásos rendelete miatt, sorra érkeznek a hírek arról, hol és hányan jártak pórul, hány ország tiltakozik és hány üdvözli a kemény döntést, illetve, hogy Amerikán belül hogyan szállnak szembe Trump új szabályával.

Az Air France nem engedett fel az Egyesült Államokba tartó repülőgépeire 21 utast muzulmán országokból, mert nem tudtak volna belépni célországukba - közölte maga a légitársaság hétfőn. Az Air France-t szombaton értesítette a rendeletről az amerikai kormány, és a légitársaságnak nem volt más választása közleménye szerint.

7 ország kitiltva 90 napra

Trump péntek este írta alá a dekrétumot, amely az Egyesült Államokba történő beutazások szigorításáról rendelkezik. Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztik a beutazást, Szíriából meghatározatlan ideig nem fogadnak menekülteket, és 120 napra felfüggesztik az amerikai menekültprogramot.

Az utasokat visszaszállították kiindulási országukba, vagy más módon gondoskodtak róla, hogy ne tudjanak az Egyesült Államokba utazni - közölte egy szóvivő, de semmilyen részletet nem árult el velük kapcsolatban. Más légitársaságok is hasonlóan cselekedtek az AP hírügynökség szerint.

Kenyában mintegy száz szomáliai menekült rekedt. Ők hosszú éveket töltöttek a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, az északkelet-kenyai Dabaabban, amikor végre felkészülhettek arra, hogy az Egyesült Államokba utazhatnak. Az utolsó pillanatban azonban meghiúsult távozásuk.

A brit külügy közben kiadott egy közleményt arról, hogy a kettős állampolgárokat - ha az egyik brit, a másik a hét érintett egyike - nem érinti a tilalom. Az Európai Bizottság tanulmányozza Donald Trump amerikai elnök rendeleteit, hogy kiderüljön, vonatkoznak-e azokra, akik a beutazási tilalom által érintett valamelyik ország és az Európai Unió kettős állampolgárai - közölte hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

Amerikai sajtóértesülések szerint amerikai diplomaták a tilalmat bíráló táviratot készítenek elő, amiben azt írják majd, hogy ez nem teszi biztonságosabbá Amerikát, sőt, antiamerikai intézkedés, ami megkeseríti a viszonyt a muszlim világgal, és elidegeníti azokat azországokat, amelyek segítenek a terrorellenes harcban. A Pentagon pedig összeír egy listát az Egyesült Államoknak dolgozó irakiakról, hogy ne szakadjon meg az együttműködés köztük, írta a Reuters

Barack Obama támogatásáról biztosította a rendelet ellen tiltakozókat. Szerinte a szabályozás vallásuk szerint diszkriminál embereket, amivel - mint fogalmazott - "mélységesen nem ért egyet". " A tét az amerikai értékrendszer" - tette hozzá. Barack Obama először nyilatkozott távozása óta.

A BBC arról írt, hogy 16 amerikai államügyész szerint alkotmányellenes Trump rendelete. Több szövetségi bíró le is állíttatta a vízummal rendelkezők deportálását. Szombaton és vasárnap tüntetések voltak a rendelet ellen Amerikaszerte, ügyvédek pedig felajánlották, hogy ingyen védik majd az érintetteket. 

A CNN tüntetéshullámról számolt be Houstonból, San Franciscóból, Detroitból, Little Rockból, Philadelphiából, Atlantából, Chicagóból. A briteknél is tüntetések vannak, de ott azért (is), hogy Theresa May kormányfő ne fogadja Trumpot, közölte a BBC. Petíciót is indítottak, már több mint  egymillió aláírás összegyűlt.

Trump a Twitteren azt írta, hogy a tüntetők és a Delta légitársaság a káosz felelősei, illetve azt, hogy ha nem azonnal vezetik be a tilalmat, hanem egy hét türelmi idővel, akkor a "rossz fiúk" a türelmi idő alatt érkeztek volna Amerikába. 

Azt is írta, hogy csak 109 embert állítottak elő 325 ezer kötül "extra kikérdezésre" vasárnap.

A rendelet alkalmazását még republikánus párton belülről is kritizálták, például Bob Corker szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Azt is mondta, kellene egy revízió.

Kanada ideiglenes tartózkodást ígért az Amerikából kitiltottaknak, a római repülőtéren hétfőn olasz kormányzati és egyházi tisztségviselők üdvözöltek 41 szíriai menekültet, mondván hogy szolidaritásukról szeretnék biztosítani a menedékkérőket olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok nem engedi be területére a menekülteket és falakat épít, hogy távol tartsa őket.

Irán és Irak pedig viszonttiltással fenyegette meg Amerikát. A rendeletet bírálta Merkel német kancellár, Boris Johnson brit külügyminiszter és Theresa May brit kormányfő, támogatta viszont Lengyelország és Ausztrália.

Az 57 országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) is mély aggodalmának adott hangot. "Az OIC felszólítja az amerikai kormányt, hogy fontolja meg újra ezt a döntését, és tartsa magát morális kötelességéhez, miszerint irányt és reményt kell mutatnia a mostani, oly nagy bizonytalansággal és békétlenséggel küzdő világban" - olvasható a szervezet közleményében.

A Starbucks kávézófranchise munkát ajánl menekülteknek, az AirBnB szállásközvetítő ingyen szállást kínál azoknak, akiket útközben ért a kitiltó elnöki rendelet. A Starbucks a következő öt évben 10 ezer olyan embert akar alkalmazni, akik háború, üldöztetés és diszkrimináció elől menekülnek, elsősorban olyanokat, akik korábban például tolmácsként segítették az amerikai katonák munkáját. Az Apple, a Google és a Facebook vezetője közleményben vagy nyílt levélben foglalt állást Trump intézkedéseivel szemben. Nem kommentálta viszont az elnök intézkedéseit a Boeing, a Ford és a General Motors, foglalta össze az MTI.

Rovatok