Index Vakbarát Hírportál

Egy grafológiai vizsgálat szerint Lech Walesa tényleg ügynök volt

2017. január 31., kedd 16:00

Egy grafológiai vizsgálat cáfolta Lech Walesa azon állítását, hogy meghamisították volna az állítólagos ügynökaktájában szereplő aláírásait, írja az MTI. A Nobel-békedíjjal kitüntetett lengyel munkásvezér és későbbi köztársasági elnök ügynökmúltját a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) vizsgálja. Walesa ügyvédje tagadja a vádakat, az ellenzéki Polgári Platform (PO) vezetője, Grzegorz Schetyna szerint pedig a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) háborút indított Walesa és a lengyel történelem ellen.

Aláírásokat vizsgáltak

Az IPN varsói székhelyén megtartott sajtóértekezleten Andrzej Pozorski, az intézet ügyészi osztályának vezetője szerint a krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálatnak nem az volt a célja, hogy Walesa esetleges ügynöki múltját bebizonyítsa. Tanúként hallgatták ki őt, amikor azt állította, hogy az ügynökdossziéja iratain nem az ő kézírása látható.

A 235 lapnyi szakértői vélemény alapján viszont az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Walesa kézírása szerepel. Csak egyetlen - hatoldalas - jelentést nem ő írt, de saját kezűleg írta alá minden oldalát - számolt be Pozorski.

Az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.

Walesa azóta többször hamisítványnak minősítette az iratokat. Az IPN ügyészi osztálya ennek nyomán - a volt elnököt kompromittáló dokumentumok nyilvánossá tétele után néhány nappal - nyomozást indított, hogy kiderítse, az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából tényleg hamisították-e a Walesára vonatkozó dokumentumokat. A grafológiai vizsgálat ezen eljárás része volt.

Jaroslaw Szarek, az IPN elnöke szerint azt, hogy Walesa "Bolek" fedőnéven együttműködött az SB-vel, és pénzt is kapott érte, már 2008-ban bebizonyították az IPN kutatói, Slawomir Cenkiewicz és Piotr Gonarczyk. Az SB és Lech Walesa című könyvük kiadása óta nem jelent meg olyan tudományos munka, mely megcáfolta volna e kutatás eredményét - mondta Szarek, majd hozzáfűzte: beszervezését maga Walesa is bevallotta egy - 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott - nyilatkozatban, jóllehet később visszavonta azt.

Háború a lengyel történelem ellen?

Walesa az elhangzottakra egyelőre nem reagált, külföldön tartózkodik. Úgyvédje, Jan Widacki azt mondta, hogy a krakkói igazságügyi szakértői intézet véleménye semmit sem magyaráz. A Polsat News lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva a jogászprofesszor kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja a jelentést készítő szakértők kihallgatását, új szakértők felkérését. Kifogásolta, hogy az IPN egyebek mellett Walesa 2016-ig keletkezett kézirataival vetette össze a hetvenes években keletkezett dokumentumokkal. Widacki rámutatott arra, hogy a később "sok állami dokumentumot aláíró, autogramokat osztó" elnök a 70-es években "egyszerű munkás volt, nem sokat forgatott tollat", vagyis teljesen más volt akkoriban a kézírása.

Grzegorz Schetyna, az ellenzéki Polgári Platform (PO) vezetője a lengyel parlamentben tartott sajtótájékoztatóján védelmébe vette Walesát, írja a Gazeta Wyborcza. Szerinte a mostani bejelentés a Walesa és a lengyel történelem elleni háború része, amit a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), illetve vezetője, Jaroslaw Kaczynski indított még évekkel ezelőtt. Kaczynski és testvére, a szmolenszki repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski a rendszerváltás idején még közel álltak Walesához, majd elváltak útjaik. Jaroslaw volt Walesa kabinetfőnöke, míg az ki nem rúgta őt 1991-ben; Kaczynski onnantól egy évtizeden át ellenzékbe kényszerült. 

A szóban forgó ügynökaktákat évekkel ezelőtt találták meg, amikor Lengyelország utolsó kommunista miniszterelnökének, Czeslaw Kiszczaknak a házában. Walesa hétfőn arról írt Facebookján, hogy "Kiszczak nem tudott ügynököt csinálni belőlem, nem tudott megvásárolni vagy megölni (...) Vagy az én verziómban hisztek, vagy az övében" - idézi bejegyzését a Bloomberg. Mind Walesa, mind a lengyel ellenzék egyes vezetői szerint a Walesa ügynökmúltját is vizsgáló intézetet a kormánypárt saját céljaira használja fel, és segítségükkel megpróbálja az egész elmúlt 27 év legitimitását megkérdőjelezni.

Rovatok