Index Vakbarát Hírportál

Járványként terjed az amerikai külügyesek kiáltványa

2017. január 31., kedd 23:41

Épp csak elindult, és máris talán a valaha volt legnagyobb elnökellenes kormányzati tiltakozó akciójának kiindulópontja lehet a State Department mintegy ezer dolgozója által aláírt memorandum. A külügyesek ebben kinyilvánították, hogy Donald Trump terrorellenes beutazási korlátozása szerintük nem teszi biztonságosabbá Amerikát.

A Trump rendeletét ízekre szedő nyilatkozat szerint a beutazási korlátozás elidegeníti a szövetségeseket és árt a gazdaságnak. A megjelentetése előtt többek által közösen szerkesztett dokumentum emlékeztet rá, hogy az országban évi 250 milliárd dollárt költő külföldi utazók több mint egymillió embernek adnak munkát. A memorandum alternatívákat is felvázol, például egyes nemzetek polgárainak szigorúbb átvilágítását.

A dokumentum ezekben az órákba is világszerte járja az útját az USA külképviseletein, és folyamatosan nő az aláírók száma. Amerikában egyébként nem ritkák a hasonló nyilatkozatok, utoljára Obama Szíria-politikája ellen tiltakoztak sokan ugyanebből a körből, ám a Trump 27-i elnöki rendelete elleni tiltakozás aláíróinak száma nagyságrendekkel nagyobb minden korábbinál.

Bár az aláírók kiléte a szervezők előtt ismert, a nevek és a pozíciók nem lesznek nyilvánosak. A State Department tiltja ugyan, hogy politikai véleménye kinyilvánításáért bárkit retorzió érjen, egy diplomata karrierjének azonban árthat egy ilyen különvélemény. Épp emiatt a veszély miatt közölték sokan, hogy nem írják alá a nyilatkozatot.

Az aláírók közül többen úgy nyilatkoztak, hogy a jogszabályokat, így Trump rendeletét is be fogják tartani, és az akció nem annak bojkottálását, hanem a megváltoztatását célozza. A hangulatot nyilván jelentősen befolyásolja, hogy pár napja Trump a State Department szinte teljes felső vezetését kirúgta, illetve hogy a Fehér Ház sajtószóvivője hétfőn kijelentette, hogy akinek a State Departmentben nem tetszik Trump politikája, az vagy belenyugszik, vagy veheti a kalapját.

(NYTimes, VOA)

Rovatok