Index Vakbarát Hírportál

Máris beszólt az ENSZ-főtitkár Donald Trumpnak

2017. január 31., kedd 20:49

Csak félelmet és dühöt vált ki a valláson és állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés az államhatárokon, mindez pedig  a terrorszervezetek propagandájának kedvez  - jelentette ki az MTI beszámolója szerint kedden António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban, Donald Trump elnöki rendeleteire utalva. 

"A vaktában hozott és nem megbízható hírszerzési értesüléseken alapuló intézkedések gyakran hatástalanok, mivel azokat a terrorista csoportok a ma rendelkezésre álló eszközökkel ki tudják játszani. Az egyes államok határain jelentkező vallási, etnikai és nemzeti diszkrimináció minden formája pedig sérti társadalmaink alapvető értékeit és elveit" - mondta a világszervezet főtitkára.

Bár Guterres Trump amerikai elnök bevándorlást korlátozó rendeletére utalt, név szerint nem említette Trumpot, aki pénteken írta alá - egy másik rendelettel együtt - azt a dekrétumot, amely az Egyesült Államokba történő beutazások szigorításáról rendelkezik. Az elnöki rendelet értelmében hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből, - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztik a beutazást, Szíriából meghatározatlan ideig nem fogadnak menekülteket, 120 napra pedig felfüggesztik az amerikai menekültprogramot.

Guterres mély aggodalmát fejezte ki olyan döntésekkel összefüggésben, amelyek aláássák a menekültek védelmére kialakított nemzetközi rendszert.

Rovatok