Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök szállták meg a francia parlamentet a konzervatív elnökjelölt miatt

2017. január 31., kedd 15:02

Rendőrök szállták meg a francia parlament alsóházát Francois Fillon, a konzervatívok elnökjelöltjének, volt miniszterelnöknek a korrupciós ügyében nyomozva, írja a Guardian.

A rendőrök azt vizsgálják, Fillon tényleg egy nemlétező, fiktív állásért fizettet-e saját feleségének. Az akció egészen példátlan, a rendőrségnek az alsóház házelnökének jóváhagyását kellett kérnie hozzá. Az ugyanakkor az első híradásokból nem egyértelmű, hogy a hatóság emberei Fillon saját irodáját is átvizsgálták-e.

Fillont és feleségét a rendőrök hétfőn külön-külön ki is hallgatták. A párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot. A felmérésekben eddig Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú, amely szerint Fillon felesége nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A Franca Inter rádió szerint a rendőrök Fillon feleségének szerződései után kutattak. Az elnökjelölt szerint ő csupán egy mocskos lejáratókampány áldozata, felesége pedig "valódi és legális" munkát végzett. A francia elnökválasztás két fordulójára áprilisban és májusban kerül sor.

Rovatok