Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Pétert a hágai bíróság elé állítanák ukrán szélsőjobbos tüntetők

2017. január 31., kedd 18:30

Rövid, nem túl népes tüntetést tartott ma az ukrán Csernij Komitet nevű szélsőjobboldali csoport a kijevi magyar nagykövetség épülete előtt.  A tüntetők kifogásolták, hogy Magyarország aktív "magyarítást" végez Kárpátalján, valamint kiakadtak Szijjártó Péter külügyminiszter azon nyilatkozatain, hogy az "agresszor" Oroszország ellen meg kell szüntetni az európai uniós szankciókat. Szerintük a magyar külügyminiszter többször "ukránofób" megjegyzéseket tett.

Valószínűleg a tüntetőket az borította ki, hogy a múlt héten Szijjártó Péter a Kommerszant nevű orosz lapban kifogásolta az új ukrán nyelvtörvény tervezetét, mely jelentősen szűkítené a kisebbségi nyelvhasználatot Ukrajnában. Szijjártó figyelmeztette az ukrán kollégáját, ha a tervezetet elfogadják, akkor az EU elé fogják vinni az ügyet.

A demonstráción azt követelték, hogy Magyarország ne avatkozzon bele Ukrajna belügyeiben, és szerintük Magyarországnak kellene az ukránoknak kedvező törvényeket elfogadnia, például azt, hogy az ukrán legyen hivatalos nyelv. A szélsőjobboldali tüntetők annyira kiakadtak Szijjártón, hogy az utolsó és legfontosabb követelésük az volt, hogy a magyar külügyminisztert állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

A tiltakozók a 10 pontot tartalmazó petíciójukat átadtak a magyar követség egyik képviselőjének, a demonstrációról a Facebookon is beszámoltak.

Rovatok