Index Vakbarát Hírportál

A bűvös hetes menti meg a női nemiszerveket Kenyában

2017. február 1., szerda 20:30

Lányok százai menekülhetnek meg 2017-ben nemi szervük megcsonkolásától egy számbabona miatt Kenyában. Az ok, hogy a 270 ezres kuria népcsoportban balszerencsésnek tartják a 7-es számot.

A hiedelem miatt a kuriák között idén nem végeznek női körülmetéléseket, a múlt év decemberére előrehozott csonkolásokat pedig a kormány igyekezett megakadályozni egy kampánnyal. Mivel a körülmetélést a decemberi iskolai szünet idején végzik, legközelebb csak 2018 végén történhet csonkolás.

Jogvédő szervezetek felszólították a kormányt, hogy használja ki a hátralévő két évet és adjon új lendületet a körülmetélés elleni küzdelemnek. A szomszédos Tanzániában a kenyainál is nagyobb kuria népcsoport él, amely idén várhatóan ugyancsak eltekint a csonkolási rítustól.

Becslések szerint  200 millió olyan nő élhet a világon, akinek részben vagy egészben eltávolították a külső nemi szervét. A csonkolás főleg 27 afrikai országra jellemző, de előfordul Jemenben, Kurdisztánban és Indonéziában is.

Kenya törvény tiltja a csonkolást, de becslések szerint ott is minden ötödik nő átesett a rítuson, főleg olyan közösségekben, ahol a körülmetélést elengedhetetlennek tartják a a kiházasításhoz.

A kuriáknál a nőket mindaddig gyereknek tekintik, amíg át nem esnek a körülmetélésen, amely megtörténhet bármikor 8 és 20 éves koruk között. A körülmetéletlen nőket kiközösítik, nem mehetnek férjhez és nem vehetnek részt számos közösségi tevékenységben. Sok lány ezért maga követeli a csonkolást, amelynek következményeként nem, vagy kevésbé talál örömöt a szexuális életben.

Rovatok