Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában annyira félnek az orosz hackerektől, hogy megint kézzel számolják a szavazatokat

2017. február 1., szerda 20:29

Hollandiában annyira tartanak attól, hogy orosz hackerek manipulálhatják az automata szavazatszámláló-rendszereket, hogy a márciusi választásokon inkább kézzel akarják megszámolni szavazatokat.

Ronald Plasterk belügyminiszter szerint is fennáll a lehetősége, hogy a választásokat hackertámadásokkal befolyásolhatják. Emellett vannak arra utaló nyomok is, hogy „például az oroszok” érdekeltek lehetnek a választási folyamat manipulálásában. „A közelgő választásokon ezért jobb lesz visszatérni a jó öreg papíroshoz” – tette hozzá Plasterk.

Német nemzetbiztonsági szolgálatok megállapítása szerint Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé. Heiko Maas német igazságügyi miniszter nyilvánosan beszélt arról, hogy a berlini vezetésben senkinek sincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy lehetnek olyan szereplők, akik manipulálni akarnak az idei Bundestag-választás kampányában, „legyen szó célzott dezinformációs kampányokról, hamis hírek terjesztéséről vagy a viták másmilyen befolyásolásáról”.

Barack Obama is Moszkvát tette felelőssé a Demokra Párt levelezési rendszerének feltöréséért, melynek célja amerikai nemzetbiztonsági források szerint az volt, hogy Trumpot segítsék győzelemre az amerikai elnökválasztáson.

(MTI)

Rovatok