Index Vakbarát Hírportál

Semmit sem fizet vissza Le Pen

2017. február 1., szerda 11:46

Lejárt a határidő, Marine Le Pen azonban nem hajlandó visszafizetni azt a 300 ezer eurót, amit az Európai Parlament szerint jogtalanul fordított pártjára – írta a BBC. A Nemzeti Front vezetője szerint az egész ügy csak egy ellene indított politikai bosszúhadjárat az április-májusban esedékes elnökválasztáshoz közeledve, amelyen nagy valószínűséggel ő jut a második fordulóba Francois Fillonnal szemben.

Az EP szerint az ott képviselői mandátummal bíró Le Pen, a javadalmazásából közeli ismerősének, Catherine Griset-nek biztosított fizetést. A nő feladata Le Pen képviselői irodájának vezetése lett volna, ám a parlament szerint Brüsszel és Strasbourg helyett inkább Párizsban dolgozott a Nemzeti Front központjában. 

Ha az Európai Parlament képviselői mandátumát is betöltő Le Pen nem fizet, úgy az EP fizetésének felét vissza fogja tartani. Az elnökjelölt szerint semmi bizonyíték nincs a vádakra, sem bírósági ítélet, így elutasítja a „politikai ellenfelei” által hozott parlamenti döntést.

Oroszbarát Le Penről orosz szivárogtatás?

Eközben a WikiLeaks is előjött azzal, hogy 1138, Le Penről  dokumentum került a birtokába. Nem egyértelmű azonban, hogy az elnökválasztás felé eddig jól haladó 49 éves politikusnak ez kellemetlenség-e, ahogy az sem, ki állhat a szivárogtatás mögött. A WikiLeakset többször érte a vád az amerikai elnökválasztás kapcsán, hogy akarva-akaratlan az oroszok eszközévé vált, mert a Demokrata Párt ügyeiről szivárogtatva az oroszoknak kedvezőbb Donald Trump esélyeit növelték.

Marine Le Pen azonban több nyilatkozata alapján inkább Moszkvának kedvező személ lehetne a francia elnöki poszton, mert a Krím annektálását sem ellenzi egyértelműen és az Oroszország elleni szankciókat sem támogatja. A politikusnő tagadja ugyan, hogy kapcsolatban állna, vagy pénzügyi támogatást fogadott volna el az oroszoktól, de nem tűnik logikusnak, hogy az oroszok szivárogtassanak róla kompromittáló adatokat.

Márpedig az első hírek a WikiLeaksnél lévő iratokról orosz és angoln yelvű orosz portálokon, majd rá hivatkozva a Moszkvával most szintén jóban levő Törökország híroldalain jelentek meg.

Az iratok azonban nem tűnnek túl veszélyeseknek: az első például az amerikai biztonágpolitikai elemző intézetből, a Stratforból került ki. A hat évvel korábbi levélben azt tárgyalják, hogy milyen aggasztóan  nő Le Pen népszerűsége Sarkozyvel szemben.

Rovatok