Index Vakbarát Hírportál

Tízezren követelik a román kormány lemondását

2017. február 1., szerda 08:59

 10 ezer ember vonult Bukarestben utcára a kormány lemondását követelve. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy Sorin Grindeanu kormánya kedden azonnali hatállyal életbe lépő sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és bűnügyi perrendtartást, illetve törvényjavaslatot fogadott el közkegyelemről és az ítéltek végrehajtásáról – írta a Transindex.ro.

A rendelet szerdán a román közlönyben is megjelent. A fővároson kívül több városban, köztük Kolozsváron is tüntetések voltak, utóbbi helyen kedd éjfélkor ötezren vonultak ki, két nappal a hétvégi tüntetések után.

A bukaresti kormány épületét körülvevő több mint tízezer tüntető közül többen megpróbáltak behatolni az épületbe, őket könnygázzal állította meg a csendőrség – írta az MTI.

A rendelet a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A január elején hivatalba lépett szociáldemokrata-liberális kormány érvelése szerint a módosítással a börtönök túlzsúfoltságán akarnak enyhíteni. A jobboldali ellenzék és Klaus Iohannis államfő viszont azt állítja: valójában a korrupt politikusokat akarják megmenteni a felelősségre vonástól.

Rovatok