Index Vakbarát Hírportál

Trump a dakota olajvezeték mellé állt

2017. február 1., szerda 06:44

Utasítást kapott az amerikai hadsereg Donald Trump múlt heti döntése nyomán arra, hogy tegye lehetővé a Dakota Olajvezeték munkálatait – írta a BBC. A vezeték ellen ellen a sziú indiánok, környezetvédők, indián jogvédők is tiltakoztak az elmúlt nyolc hónapban, legutóbb pedig több ezer veterán katona szállt be mellettük az olajlobbi elleni harcba. Decemberben úgy tűnt, elérték, hogy a vezeték más nyomvonalon haladjon, elkerülve a szakrális jelentőségű temetkezési területet.

A vezeték építését még az érintett szakaszon még Barack Obama állíttatta le, de nem volt meglepetés, hogy a klímaváltozást afféle liberális humbugnak tartó elnök az olajiparnak kedvező döntést hoz, felülírva a leköszönt demokrata elnök rendelkezését.

Az Army Corps of Engineers amerikai szövetségi ügynökség így alternatív útvonalak keresése helyett utasítást kapott, hogy tegye lehetővé a munkákat az Oahe-tó alatt. 

Az  Energy Transfer Partners olajcég 3,7 milliárd dolláros beruházásban valósítja meg a vezetéket. Már Obama döntésekor jelezték, nem kívánnak eltérni a kijelölt nyomvonaltól, amelynek áttervezése több millió dollárt emésztene fel. 

Az egész odáig nyúlik vissza, hogy Észak-Dakotában komoly nyersolajtartalékokat tártak fel, azonban a kitermelt olaj nagy részét most vonatokkal szállítják el. Ez az olajvállalatoknak hosszú távon sokkal drágább megoldás, mint egy közvetlen vezeték, ráadásul előfordult már, hogy a vonatok kisiklottak, több kocsijuk pedig felrobbant. A 3,8 milliárd dollárba kerülő vezeték megépítésének ötlete 2014-ben merült fel először. A cég szerint a Dakota Access vezetékkel naponta 450 ezer hordó nyersolajat tudnának átpumpálni négy államon át az észak-dakotai olajmezőktől egy 1825 kilométerre fekvő illinois-i terminálhoz, onnan pedig tovább a finomítókba.

Rovatok