Index Vakbarát Hírportál

Duterte a hadsereget is beveti a drogháborúban

2017. február 2., csütörtök 12:30

Rodrigo Duterte nemzetbiztonsági kockázattá minősíti a drogproblémát, hogy a hadsereget is ráküldhesse a drogdílerekre és fogyasztókra. A Fülöp-szigetek elnöke ezt csütörtökön jelentette be , ezzel egy időben pedig azt is megígérte, hogy még több "rohadék" drogfüggőt fog megöletni a hatóságokkal. 

Duterte hatalomra kerülése óta iszonyatos vérfürdőt rendezett a Fülöp-szigeteken. Az Amnesty International nevű nemzetközi civil szervezet jelentése szerint az elmúlt hét hónapban 6500 ember halt meg az elnök drogellenes háborújában, 

ennyi embert megölni pedig már emberiségellenes bűnténynek számít.

A szervezet szerint a rendőrség gyakorlatilag folyamatosan két lábbal tiporja az emberi jogokat az országban:

Mindezt Duterte elnök teljes beleegyezésével tették, legalábbis eddig. Az elnök - aki korábban azt mondta, hogy még polgármesterként maga is motoron járta a várost és bűnözőket ölt meg -  nemrég elismerte, hogy a Fülöp-szigetek rendőrsége velejéig korrupt, ezért nem engedi tovább, hogy részt vegyenek a kábítószer-ellenes hadjáratában.

Az elmúlt hónapokban több botrányba is belekeveredett a rendőrség, amelyek közül talán a legszörnyűbb az volt, hogy a kábítószer-ellenes osztály rendőrtisztjei elraboltak és a rendőrség országos székházában megöltek egy dél-koreai üzletembert, akit meg akartak zsarolni. 

Persze attól, hogy a rendőrség kiszáll a drogháborúból, még nem lesz jobb a helyzet, Duterte csütörtökön arról beszélt, hogy még több embert fog megöletni, hogy megszabaduljon a kábítószerektől, miközben válogatott káromkodások közepette kérte ki magának, hogy a civilek a drogfüggők miatt aggódnak és emberi jogok elleni vétségekről beszélnek. A Fülöp-Szigeteken Duterte beiktatása óta a hivatalos adatok szerint 3000 embert öltek meg a hatóságok kábítószerek miatt, 4400-an pedig hivatalosan "ismeretlen körülmények között" haltak meg.

Rovatok