Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasra nőttek a spontán kormányellenes tüntetések Romániában

2017. február 2., csütörtök 06:30

Legalább 150 ezer ember vonult utcára szerdán Bukarestben, néhány órával az után, hogy megjelent a román közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, amely enyhébben büntetné a korrupciót.

A BBC beszámolója szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, miután voltak olyan tüntetők, akik mindenféle pirotechnikai eszközöket is használtak. 

A Digi24 hírtelevízió szerint szerda este országszerte 300 ezer ember vonult az utcára. Eszerint csak Kolozsváron 30 ezer ember, utóbbi a Transindex szerint "egy kicsit magasnak tűnik".  

A kedden este előzetes tájékoztatás nélkül elfogadott rendelet elleni tiltakozásként már aznap este utcára vonultak az emberek, szerdán este pedig már óriási volt a tömeg. És nem csak Bukarestben. A Transindex percről percre tudósított az eseményekről, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is voltak utcai tüntetések az este. 

Sepsiszentgyörgyre este 8 órára hirdettek meg tüntetést, a Transindex szerint 300-500 tiltakozó gyűlt össze, csütörtök kora délután pedig újra utcára vonulnak. 

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint a tiltakozók egyszerűen csak figyelmetlenül olvasták el a jogszabályokat, merthogy azokban "nincs semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen". "Arra bátorítom az utcákon tüntetőket, olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen - saját és nem mások szemével - a kormányrendeletet is, és az én magyarázataimat is" - írta a Facebookon a miniszter. 

A rendelet egyébként a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.

A Btk.-ba bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása". Az ellenzéki sajtó szerint a kormány ezzel próbálta megakadályozni azt, hogy a Btk. "rajtaütésszerű" megváltoztatásáért bűnpártolás gyanújával bepereljék.

Hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.

Rovatok