Index Vakbarát Hírportál

Közzétette a Fehér könyvet a brit kormány

2017. február 2., csütörtök 20:12 | aznap frissítve

Közzétette a Brexit-tárgyalások tervezett stratégiáját részletező Fehér könyvet csütörtökön a brit kormány - írja az MTI. A 77 oldalas összefoglaló jórészt azoknak a célkitűzéseknek a részletes kifejtése, amiket Theresa May miniszterelnök ismertetett a múlt hónapban.

A tanulmány egyik leglényegesebb eleme ennek megfelelően az, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, de új stratégiai viszonyrendszer kiépítésére törekszik az unióval.

E kapcsolatrendszer szerves része lenne a brit kormány szándéka szerint egy nagyratörő és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az unióval. London álláspontja szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert ez sarkalatos EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás további érvényesítésének kötelmével járna.

A csütörtökön közzétett Fehér könyv szerint a brit kormány által elérni kívánt szabadkereskedelmi megállapodás átemelne néhány elemet" az egységes piaci hozzáférés jelenlegi szabályrendszeréből bizonyos területeken, mivel nem lenne értelme a nulláról kezdeni a szabadkereskedelmi kapcsolatok kiépítését, amikor az Egyesült Királyság és az EU-ban maradó országok oly sok éven át érvényesítették ugyanazokat a szabályokat.

A Fehér könyvben idézett adatok szerint az Egyesült Királyság 2015-ben 230 milliárd font (84 ezer milliárd forint) értékben exportált árukat és szolgáltatásokat az EU-piacokra, az uniós társállamokból érkező import értéke 291 milliárd font (106 ezer milliárd forint) volt. Theresa May januári beszédében ugyanezekkel az adatokkal - és alig burkoltan kereskedelmi megtorló intézkedéseket kilátásba helyezve - igyekezett alátámasztani azt az érvelését, hogy az EU-nak nem érdeke London megbüntetése.

A stratégiai célkitűzések között külön pontként szerepel az a törekvés, hogy az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós országokban letelepedett britek további tartózkodási jogosultságait a kilépési tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában rögzíteni kell. A Fehér könyvben szereplő grafikus kimutatás szerint az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok csoportján belül messze a legnépesebb a több mint 900 ezres lengyel közösség. A brit statisztikai hivatal becslései alapján készített kimutatás szerint a magyarok száma megközelíti a 100 ezret.

A Fehér könyv szerint a brit kormány már a hivatalos kilépési tárgyalások kezdete előtt szeretett volna megállapodásra jutni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-polgárok és az unióban élő britek jogainak további garantálásáról, de ez nem bizonyult lehetségesnek. A tanulmány ennek okait nem részletezi, de leszögezi, hogy London továbbra is kész viszonossági alapon minél előbb megállapodásra jutni e kérdésben uniós partnereivel.

Rovatok