Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun lecseréli kémfőnökét

2017. február 3., péntek 10:42

Kim Dzsongun észak-koreai vezető januárban leváltotta állambiztonsági miniszterét, feltehetőleg korrupció, hatalommal való visszaélés, valamint több beosztottjának megkínoztatása, illetve kivégeztetése miatt - közölte pénteken a két Korea egyesítésével foglalkozó dél-koreai minisztérium, írja az MTI.

Fennáll a veszélye annak, hogy Kim Von Hong leváltása megingatja a kommunista ország vezetésének stabilitását, mert még több félelmet kelt az uralkodó elit tagjaiban - mondta a minisztérium szóvivője.

Phenjanban nem közöltek semmit a miniszter állítólagos leváltásával kapcsolatban, a szöuli minisztérium szóvivője pedig nem árulta el, hogy milyen úton jutottak hozzá az információhoz. Dél-Korea csak hiányosan értesül az északi eseményekről, és információit gyakran lehetetlen ellenőrizni.

A négycsillagos tábornokot lefokozták - megfosztották három csillagjától -, de minthogy ellene a vizsgálat még folyik, a szóvivő szerint elképzelhető, hogy szigorúbb büntetést is kap.

Kim Dzsong Un apja halálát követő 2011-es hatalomra kerülése óta becslések szerint már mintegy száz magas rangú kormány- és katonai tisztviselőtől megvált, és a legtöbb esetben kivégeztette őket, ami miatt Szöul szerint "rettegés uralkodik" az észak-koreai vezetés köreiben. Kim Dzsong Un az öt legmagasabb rangú katonai vezető közül négyet likvidált az elmúlt hat évben. A legkegyetlenebb és leglátványosabb tisztogatás 2013 decemberében történt, amikor az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával kivégeztette nagybátyját, Dzsang Szong Teket, akit addig az észak-koreai vezetés második számú emberének tekintettek. Dzsang Szong Tek letartóztatásában és kivégzésében Kim Von Hong állambiztonsági miniszter játszotta a főszerepet.

Tavaly júliusban kivégezték Kim Jong Dzsin oktatásért felelős miniszterelnök-helyettest, akit néhány héttel korábban "párt- és forradalomellenes politikai agitátornak" bélyegeztek, valamint átnevelő táborba küldték a rezsim két további tisztségviselőjét. 2015-ben hazaárulás vádjával kivégeztek egy védelmi minisztert.

Nem biztos, hogy Kim Von Hongot végleg eltávolítják a vezetésből, mert volt már rá példa, hogy Kim Dzsong Un egy tanácsadóját száműzték egy mezőgazdasági termelőszövetkezetbe "átnevelés" céljából, majd visszakerült a vezetésbe.

Rovatok