Index Vakbarát Hírportál

Több mint 150 ezren tüntettek Bukarestben

2017. február 3., péntek 18:33 | aznap frissítve

Már negyedik este tüntettek Bukarest főterén a kormányrendelet ellen, ami a demonstrálók szerint tágra nyitja a korrupciós kiskapukat. Este tíz körül 150 ezer fő fölé becsülték a parlament előtti tömeget, hangosan szólt a zene, a tömeg azt énekelte: "Ébredj, román!". Egyesek virágot osztottak a csendőröknek, mások PDS-tagok rabruhába öltöztetett bábjaival tüntettek. A csendőrök folyamatosan rendezték át a forgalomelterelő kordonokat, írja a Transindex.

Országszerte közel 200 ezren vonultak utcára: Vásárhelyen menetet szerveztek, amit a Szabad Emberek Pártja élőben közvetített. Az Adevarul szerint Kolozsvárott 30, Temesváron 25, Nagyszebenben 17 ezren tüntettek a rendelet ellen. 

Szombatra Neveléssel a demokráciáért - gyermekek menete címmel hirdettek tüntetést, ahová kisgyerekes családokat várnak, békés válasz gyanánt az eheti demonstrációkat megzavaró futballhuligánoknak.

A szociáldemokrata (PSD) kormány a románok tiltakozása ellenére csütörtökön úgy döntött, nem vonja vissza a Btk-t és a Büntetőeljárási törvénykönyvet módosító, kedden meghozott sürgősségi kormányrendeletet. A rendelet ellen már aznap este utcára vonultak az emberek, másnap, szerdán becslések szerint százötvenezren tüntettek a parlament épülete előtt, írja a Transindex. A tüntetést futballhuligánok zavarták meg, erről viszont a román elnök szerint a hírszerzés már előre tudott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken bejelentette, módosító javaslatokat tesz a rendelethez. A pártnak tartalmi kifogása van a hivatali visszaélés büntethetőségénél megszabott 200 ezer lejes (14 millió forint) küszöbbel, amelyet a kormány nem indokolt meg. Azt viszont Kelemen Hunor pártelnök hangsúlyozta, hogy a hivatali visszaélés meghatározásának pontosítását pontosan az alkotmánybíróság kérte, és az ügyészek szerinte nagyon gyakran visszaélnek ezzel a besorolással.

Pénteken, a negyedik este eleinte kevesen voltak, de később a keddi tüntetéshez hasonló méretűre dagadt a tömeg. Korábban még "nappali műszakokban" is tüntettek, Kolozsvárott például kisgyerekes anyák is, akik az esti demonstráción nem tudtak részt venni. A tüntetés alakulását a TaNaNaNa élő kameráján keresztül követheti:

A rendelet a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel. Ezentúl

A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.

Nem tettek semmit a huligánok ellen

Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt állítja, nem biztos benne, hogy a tüntetéseket Romániából irányítják, "manipulációs szándékú, félretájékoztató kampány" zajlik és emiatt vonultak tüntetők százezrei az utcákon. Dragnea, aki a román sajtó szerint egyike az új törvény legfőbb kezdeményezettjeinek, kampányában is gyakran beszélt háttérhatalmi, külföldi manipulációról. Mindeközben Romániában 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem kétezer olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség.

Ezzel szemben Klaus Iohannis román elnök csütörtökön azt mondta, a tüntetések megmutatták, hogy egy sürgősségi rendelet nem megfelelő forma a módosításnak. Iohannis azt kifogásolta, hogy bár a hírszerzés előre értesült róla, hogy erőszakos csoportok zavarhatják meg a tüntetést, a csendőrség nem tett semmit, hogy elválassza őket a tömegtől.

A román ombudsman pénteken bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul a rendelettel kapcsolatban. Az MTI szerint Victor Ciorbeát Iohannis személyesen is felkereste, hogy meggyőzze, van helye a kormány elleni alkotmányossági kifogásnak. Ha a kifogásnak helyet adnak, akkor a módosítást meg kell majd vitatni a parlamentben.

Rovatok