Index Vakbarát Hírportál

Orosz hackerek törtek be norvég kormányzati és hírszerzési emailekbe

2017. február 3., péntek 20:57 | aznap frissítve

Kilenc, kényes adatokat tartalmazó e-mail-fiókot tört fel Norvégiában egy Oroszországhoz köthető hackercsoport - jelentette pénteken a norvég hírszerzés (PST).

A PST szerint a hackerek nem tudtak hozzáférni titkos információkhoz, mivel egyik érintett e-mail-fiókot sem használták ilyen adatok tárolására. A PST szerint a hackerek parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez szereztek hozzáférést - írta az MTI. 

A The Local azt írja, hogy a norvég munkáspárt parlamenti csoportjának levelezésébe is bejutottak a hackerek. Jonas Gahr Store, a párt vezetője megerősítette a támadást, és hozzátette, hogy PST azt közölte velük, hogy külföldi hírszerzési akció állhat a háttérben. A portál szerint 

ugyanaz az orosz hackercsoport hajtotta végre a kibertámadást, mint amelyik az amerikai demokraták szervereibe is bejutott a választások előtt. 

Store sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, hogy sikeres volt-e a hackertámadás. Azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálatot folytatnak, az eredményekről pedig majd tájékoztatják a nyilvánosságot. 

A norvég hírszerzés szerint a támadások nyomai az APT29-ként számon tartott csoporthoz vezetnek, amelyet az amerikai biztonsági szervek korábban Cozy Bear néven azonosítottak. Az Oroszországhoz köthető APT29 korábban a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat, hogy köze lenne hackertámadásokhoz.

A Norvégia és Oroszország közötti feszült viszonyt jelzi, hogy a norvég hadügyminisztérium a német Thyssenkrupp nevű cégtől rendelt négy tengeralattjárót a flottájátba. Az együttműködés bejelentésekor közölték, hogy a hadierő fejlesztése összefügg a norvég határ közelében érzékelt "kiszámíthatatlan" orosz katonai műveletekkel. 

Rovatok