Index Vakbarát Hírportál

Szombaton szállítják haza a veronai busztragédia áldozatait

2017. február 3., péntek 11:59

A korábbi tervekkel szemben csak szombat hajnalban tudják hazaszállítani a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét Budapestre, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Hozzátette, a temetkezési vállalat 3 autója csütörtökön megérkezett a helyszínre, csakúgy, mint a külügyminisztérium járműve, amely a buszban épen vagy részben épen maradt poggyászok hazaszállítását végzi, írja az MTI.

A temetkezési vállalat szakemberei és a konzulok úgy döntöttek, szombat hajnalban indulnak Magyarországra, mert az előzetes információkkal szemben nem három, hanem öt kórházból veszik át a holttesteket és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően hermetikusan, cinkkel kell lezárni a koporsókat, ami hosszabb folyamat az előzetesen kalkuláltnál.

A holttesteket a Honvéd kórházba szállítják, a hozzátartozókat előzetesen egyeztetett időpontban, a tervek szerint vasárnap reggel 9 és délután 4 között fogják fogadni, mondta Szijjártó.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Helyszíni riportunkat itt olvashatja, az egyik balesetet szerencsésen túlélő diák szüleinek beszámolóját pedig itt.

A Magyar Idők pénteki számában azt írták, az olasz hatóságok mellett szintén nyomozást indító magyar hatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre nem állapított meg hiányosságot: a buszok műszaki állapota és a sofőrök egészségügyi állapota is megfelelő volt. A busztársaság telephelyén iratokat foglaltak le, sőt a cikk szerint a két érintett buszsofőr háziorvosait is felkeresték a nyomozók. Az orvosok elmondása szerint mindkét sofőr kifogástalan egészségügyi állapotban volt.

Rovatok