Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezer vízumot vontak vissza Trump rendelete óta

2017. február 3., péntek 19:17

Több mint 100 000 esetben vontak vissza korábban kiadott vízumokat, mióta január 27-én Donald Trump aláírta a főleg muszlimokat kitiltó rendeletét. A döntés értelmében hét, nagyrészt muszlimok által lakott közel-keleti országból átmenetileg tilos beutazni az Egyesült Államokba.

Az adatot a kormány ügyvédjei a bíró kérdésére osztották meg egy jemeni testvérpár perében, akik múlt szombaton érkeztek meg a Dulles Nemzetközi Repülőtérre, és állításuk szerint arra kényszerítették őket, hogy adják fel a tartózkodási engedélyüket és mihamarabb repüljenek vissza, írja a Washington Post.

Erez Reuveni, az igazságügyi minisztérium bevándorlási perekért felelős jogi képviselője nem tudta megmondani, hány érvényes vízummal rendelkező embert küldtek vissza a reptérről. Azt viszont megerősítette, hogy akinek zöld kártyája volt, azt átengedték a határon.

A döntésre négy állam is beperelte a Fehér Házat, a bíróság pedig felfüggesztette Trump rendeletét. A jemeni testvérpár esetéhez hasonló ügyekben most úgy tűnik, eseti vizsgálat után haladékot ad a kormány.

Rovatok