Index Vakbarát Hírportál

Trump újabb szankciókkal sújtja Iránt

2017. február 3., péntek 17:01

Az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be pénteken Iránnal szemben az ország korábbi ballisztikusrakéta-kísérlete miatt, írja a BBC.

Az amerikai pénzügyminisztérium intézkedései mintegy 13 személyt és 12 vállalato érintenek. Ezek közül több nem is iráni székhelyű vagy állampolgárságú, például kínai és libanoni állampolgár is van köztük. Washington szerint valamennyien kapcsolatban állnak Irán ballisztikusrakéta-programjával.

Az új republikánus amerikai kormányzatnak ez az első konkrét lépése Irán ellen, jegyzi meg az MTI is.  Donald Trump korábban egyébként azt írta a Twitter-profilján: "Irán a tűzzel játszik. Nem értékelik eléggé, Obama milyen kedves volt hozzájuk. De majd én!" Csütörtökön az elnök újságíróknak azt mondta: egy esetleges Irán elleni katonai fellépés sem zárható ki.

Az iráni külügyminiszter, Mohamed Dzsavád Zaríf pénteken azzal reagált Trump szavaira szintén a Twitteren, hogy: "Iránt nem befolyásolják a fenyegetések, mert a biztonságunk a népünkből ered. Soha nem fogunk háborút kirobbantani." Azt is leszögezte, hogy Iránnak nem áll szándékában fegyvereket bevetni egyetlen ország ellen sem, hacsaknem az ország védelméről van szó.

Trump az előző héten rendeletben tiltotta meg hét muzulmán ország – köztük Irán – állampolgárainak a beutazását az Egyesült Államokba, mire az iráni külügyminisztérium bejelentette, hogy a beuazási tilalomra adott válaszként nem ad vízumot azoknak az amerikai birkózóknak, akik egy februári világkupaversenyre mennének az országba.

Sigmar Gabriel német alkancellár és külügyminiszter egyébként pénteken New Yorkban járt, ahol azt mondta, támogatja és megérti az Irán elleni szankciókat, valamint hogy az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megkérdőjelezni az atomalkut.

Rovatok