Index Vakbarát Hírportál

Fiatal egyiptomi férfi lehetett a párizsi machetés támadó

2017. február 3., péntek 10:35 | aznap frissítve

Tüzet nyitott önvédelemből egy bozótvágó késekkel rátámadó férfira egy francia katona a párizsi Louvre múzeum mellett péntek reggel 10 óra körül - írja az Independent. A múzeumot és a mellette lévő földalatti bevásárlóközpontot (Carrousel du Louvre) kiürítették, a metrómegállót is lezárták az eset után.

A támadó súlyosan megsérült, a katona öt lövést adott le rá, a hasán érték találatok.

A férfinál két kés volt, machetével támadt, és rávetette magát a katonára. A férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allah akbar!" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt kórházba szállították, magánál van, de délután műtétet hajtanak rajta végre, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

A hátizsákokat átvizsgálták a nyomozók, nem találtak bennük robbanószerkezeteket, sem iszlamista röplapot vagy más iszlamizmusra utaló tárgyat.

A támadással összefüggésben péntek délután a rendőrség rajtaütésszerű házkutatást tartott egy Párizs központjában lévő lakásban - írta a The Local. Francia híradások szerint egy 22 éves egyiptomi lehet az elkövető, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. A Reuters hírügynökségnek két francia tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a támadót Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született.  A férfi útlevelét a házkutatás során megtalálták abban a lakásban, amelyet Párizs egyik legelegánsabb negyedében, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt.

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök szerint láthatóan terrorista jellegű támadás történt a Louvre Múzeumánál - írja az MTI. A belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A Fidesz közleményben reagált a támadásra, amiben azt írták, az utcán jelenlévő francia katonák lélekjelenlétének köszönhető, hogy nincsenek áldozatok. "Ugyanakkor a korábbi terrortámadásokhoz hasonló szörnyű tragédia is történhetett volna" - írják.

Something is going down at The #Louvre 30 National Police vehicles with guns drawn pic.twitter.com/kpLTCtVdZN

— VoiceB0xx (@voiceb0xx) 2017. február 3.

Rovatok