Index Vakbarát Hírportál

Hatottak a tüntetések, mégsem könnyítik meg a korrupciót Romániában

2017. február 4., szombat 19:42

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján, írja az MTI.

Grindeanu az ország megosztottságával indokolta döntését, vagyis azzal, hogy azt el szeretné kerülni. Konzultációt fog kezdeni a pártokkal, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit kijavítsák.

A bejelentéskor több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

Az MTI tudósítója szerint  Grindeanu később megjegyezte: azért használta a "hatálytalanítás" kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást,

legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás

arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.  Grindeanu hozzátette, hogy nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia.

Bukarestben az egész héten tömegek vonultak az utcára, amiért a kormány enyhíteni akarta a korrupcióért járó büntetéseket. Több, mint kétezer köztisztviselőt vádoltak meg korrupcióval az országban. Az erről készült, részletekbe menő cikkünket itt tudja elolvasni.

Rovatok