Index Vakbarát Hírportál

Trumppal ellentétben a szenátus republikánusainak vezetője nincs oda Putyinért

2017. február 5., vasárnap 18:36

Nem sokkal azután, hogy az amerikai elnök egy interjúban arról beszélt, hogy tiszteli Putyint, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője "gonosztevőnek" nevezte az orosz elnököt.

Mi is megírtuk, hogy a Fox tévének adott interjújában Donald Trump azt fejtegette, hogy tiszteli Vlagyimir Putyint, és különben is, az Egyesült Államok sem ártatlan. A nyilvánosságra hozott interjúrészletben nem esett szó az Oroszországgal kapcsolatos amerikai politikáról. Az elhangzottakra azonban a vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban reagált Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője és Mike Pence alelnök.

McConnell a CNN hírtelevízióban utalt arra, hogy nem ért egyet Trump elnökkel. Kifejtette: "Putyin a KGB ügynöke volt, és gonosztevő. Nem oly módon választották meg, amit az emberek többsége hiteles választásnak tart. Az oroszok annektálták a Krímet, lerohanták Ukrajnát és belekeveredtek a mi választásunkba is. Egyáltalán nem gondolom, hogy párhuzamot lehetne vonni az oroszok és az Egyesült Államok magatartása között".

Mike Pence alelnök is megszólalt, ő az ABC televízió "Ez a Hét" című műsorában arról beszélt, hogy az elnök dönt majd az Oroszországra kiszabott szankciók esetleges feloldásáról, mindenesetre ezeknek a büntető intézkedéseknek szerinte mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Oroszország megsérti a tűzszünetet Ukrajnában."Ezekre a kérdésekre az elkövetkező hónapok adnak választ, s ha sikerül együttműködnünk, akkor szerintem az elnök is keresi majd a lehetőséget arra, hogy megújítsuk viszonyunkat" - fejtette ki a várható Oroszország-politikáról Pence.

Az alelnök - kérdésre válaszolva - kitért az iráni atomprogramról kötött többhatalmi egyezményre, és Rex Tillerson külügyminiszter valamint James Mattis védelmi miniszter nyilatkozatával ellentétben- azt hangoztatta, hogy ez is Trump elnök döntése lesz majd. A két miniszter legutóbb az hangoztatta, hogy Washington tiszteletben tartja az atomalkut. (MTI)

Rovatok