Index Vakbarát Hírportál

4444 gyermeket molesztálták az ausztrál papok az utóbbi 30 évben

2017. február 6., hétfő 20:07

Sokkoló adatokat tett közzé Ausztráliában egy speciális vizsgálóbizottság, ami a katolikus egyház intézményeiben elkövetett gyermekmolesztálásokat vizsgálta. A publikált adatok szerint az ország katolikus papjainak hét százalékát vádolták meg gyerekmolesztálással 1950 óta, és csak az utóbbi harminc évben 4444 gyermeket zaklattak szexuálisan, írja a Guardian

A vizsgálatok már négy éve folynak, és az eredmények alapján egyes egyházkerületekben a papok 15, de van, ahol 40 százaléka követhetett el molesztálást és erőszakot. Az áldozatok átlagéletkort tekintve 10,5 éves lányok és 11,6 éves fiúk voltak.

1900 elkövetőt azonosítottak már, de még mindig van 500 személy, akiknek a kiléte ismeretlen. Az elkövetők 32 százaléka szerzetes, 30 százaléka pap, 29 százaléka egyházi személy, öt százaléka pedig nővér volt.  

A jelentés bemutatásakor a vizsgálatot végzők elmondták, hogy hiába kértek segítséget a Vatikántól, az nem volt hajlandó segíteni nekik. A dokumentumok eltűntek, elpusztultak, vagy titoktartásra hivatkozva nem adták ki őket, miközben a gyerekek vádjait sokszor nem vették figyelembe, vagy egyenesen megbüntették őket érte, a megvádolt papokat pedig egyszerűen áthelyezték, múltjukat eltitkolták.

Az ausztrál katolikus egyház is létrehozott egy bizottságot, hogy kezeljék a helyzetet. A bizottság vezetőjét, Francis Sullivant sokkolták a számok:

Minden egyes szám egy gyermeket takar, aki valaki olyan miatt szenvedett, akinek meg kellett volna védenie őt.

Sullivan szerint mindez a szörnyűség visszavezethető a régi egyházi vezetéshez, akik szemet hunytak a zaklatások felett, amik így utólag aláássák és megrendítik az egyházról kialakult képet. Az új egyházi vezetés szerint viszont most legalább lehetőség van arra, hogy átalakítsák az egyház működését, hogy megelőzhessék a hasonló eseteket.

Rovatok