Index Vakbarát Hírportál

Győzött, de veszített népszerűségéből a liechtensteini kormányfő pártja

2017. február 6., hétfő 00:37 | aznap frissítve

A kormányzó Haladó Polgári Párt (FBP) nyerte meg a vasárnap megtartott parlamenti választást Liechtensteinben, ugyanakkor mintegy öt százalékot gyengült az előző választási eredményéhez képest, írja az MTI. 

Az Adrian Hasler miniszterelnök által vezette Liechtensteini Haladó Polgári Párt (FBP) a szavazatok 35,2 százalékát kapta. Az FBP-vel évtizedek óta közösen kormányzó Hazafias Unió (VU) támogatottsága megközelítőleg változatlan maradt, ők 33,7 százalékot értek el.

A két eddigi koalíciós párt ezzel megtartotta többségét a 25 tagú liechtensteini törvényhozásban. Megfigyelők szerint a választás valódi győztese mégis az ellenzéki Függetlenek, amely párt három százalékot erősödött.

Rájuk 2013-ban a választók 15,3 százaléka szavazott, a mostani választáson 18,4 százalékot értek el. A Függetlenek a kampányban a fősodorbeli két kormánypártot azzal vádolták, hogy felosztják maguk között az országot.

A baloldali ökopárt, a Szabad Lista (FL) 1,5 százalékot erősödött legutóbbi választási eredményéhez képest, 12,6 százalékot ért el. 

Rovatok