Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz ingyen a vonatozgatás a fiataloknak

2017. február 7., kedd 17:45

Elvetette az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet tervét az Európai Bizottság, és helyette csak egy, az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról szóló javaslatot fog benyújtani – írta kedden a Financial Times uniós forrásokra hivatkozva.

A korábbi javaslat arról szólt, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait. Az Európai Bizottság – névtelenséget kérő illetékesek szerint – elemezte a tervezet költségeit és megvalósíthatóságát, majd elvetette a javaslatot, hiába támogatta azt korábban Violeta Bulc közlekedésügyi biztos is.

De a Bizottság becslései szerint a program évente nagyjából kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat „tisztességtelen előnyben” részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutniuk valahogy a vasúti hálózathoz.

A Financial Times értesülései szerint a bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat.

Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike szerint „Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna. Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében” – mondta. 

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke közölte az MTI-vel, a tervezettel kapcsolatban a jövő héten „előre leegyeztetett találkozója van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral”. Ujhelyi azt mondta, nem fogja hagyni, hogy „kivéreztessék” a programot, mert arra „szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez”.

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol.

Rovatok