Index Vakbarát Hírportál

Tömeges akasztás Damaszkusz titkos börtönében

2017. február 7., kedd 09:11

13 ezer embert akasztatott fel Bassar Aszad Damaszkusz titkos börtöneiben a 400 ezer áldozatot követelő polgárháború elmúlt öt évében– írta a Guardian az Amnetsty International (AI) beszámolója alapján. 

További foglyok ezreivel kínzásokkal és éheztetésekkel végeztek a Szajdnaja börtönben. Az áldozatokat Damaszkusz külső részein öntöttek tömegsírokba. A holttestektől rendszeres időközönként szabadultak meg, általában hétfőről keddre virradó éjszaka.

A kivégzettek száma még jóval nagyobb lehet, mivel 2015 vége óta már nincs információjuk a történtekről azoknak az egykori őröknek, kiszabadult foglyoknak, akik minderről beszámoltak.

A források között volt 84 őr, egy katonai bíró és 31 fogoly, akik mind a civileket, mind a fegyveres felkelő foglyokat őrző börtönt megjárták.

A beszámolók szerint hetente egy-két alkalommal tartottak gyorsított katonai bírósági pert, amelyeken 20-50 embert ítéltek halálra. Az ítéleteket végrehajtották, majd a holttesteket átszállították egy kórházba, ahol tüdő- és szívelégtelenségként dokumentálták a halál okát – állítja az AI, amely szerint a felakasztottak száma a beszámolók alapján 5-13 ezer között lehet.

Ezeken az áldozatokon kívül 2011 márciusa és 2013 augusztusa között további 11 ezer embert semmisítettek meg Aszad börtöneiben – írta korábban a Guardian, egy szíriai katonai fotósra hivatkozva. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a szisztematikusan megöltek száma elérheti a 60 ezret. 

Rovatok