Index Vakbarát Hírportál

Megerőszakolt egy kislányt, az ítélet: házasságig nem szexelhet

2017. február 8., szerda 15:58

Megszületett az ítélet a 19 éves Cody Duane Scott Herrera ügyében, írja a Washington Post:  Herrera 2015 tavaszán, 17 éves korában megbeszélte egy 14 éves lánnyal (aki 16 évesnek hazudta magát), hogy éjszaka bemászik az ablakán, és filmezni fognak. A fiú viszont tapogatni kezdte a lányt, aki hiába kérte, hogy hagyja abba, még sírva is fakadt. A lány az erőszak előtt nem élt szexuális életet, ami súlyosbította az ítéletet. Herrera elismerte az erőszakot, és 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Emellett kötelező lesz részt vennie egy utánkövető programban, ami alatt egy idahoi javítóintézet intenzív programjára küldik. A férfinak alkut ajánlottak: ha rendesen elvégzi a programot, a bíró próbaidőre mérsékelheti a büntetését, ennek viszont az a feltétele, hogy utána házasságig ne éljen szexuális életet.

A bíró, Randy Stoker szerint ez az alkoholbetegek és drogfüggők ítéleteinek logikáját követi, mikor az utánkövető program része az is, hogy többé ne nyúljanak a szerhez. Herrerának a kihallgatás alapján pedofil és szexfüggő hajlamai vannak.

Bár az alkut nyugodtan elutasíthatja, jogi képviselői szerint akár jó esélyekkel fellebbezhet is ellene. Az ugyanis alkotmányos joga minden felnőtt embernek, hogy egy másik, beleegyező féllel szexuális életet éljen: van is rá precedens, hogy az alkotmánybíróság megvédte egy elítélt ezen jogát. Az kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy Idahoban jelenleg érvényben van egy törvény, amit természetesen már nem használnak, de használhatnának: 

aki házasságon kívül szexuális kapcsolatot létesít, azt paráználkodás vádja miatt 300 dollár bírságra, vagy 6 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Kérdés, hogy ha helyet adnak a fellebbezésének, akkor hogy módosul majd Herrera ítélete, vagy ha elutasítja a mostani vádalkut, akkor kaphat-e újat. Erre az ügyet ismerő jogi elemzők szerint kevés az esély.

Rovatok