Index Vakbarát Hírportál

Ezernél is több embert ölhetett meg a hadsereg Mianmarban

2017. február 9., csütörtök 08:50

Több mint ezer rohingyát ölhetett meg egy rajtaütés során a mianmari hadsereg az ENSZ szerint – írja a Guardian. Ezt a szervezet két tisztviselője állítja, akik az országban dúló erőszak elől menekülőket segítik.

A két tisztviselő az ENSZ két különböző ügynökségénél dolgozik, de mindketten testközelből ismerik a helyzetet Bangladesben, ahová az utóbbi hónapokban közel 70 ezer rohingya menekült át. Szerintük az áldozatok száma sokkal nagyobb lehet, mint az eddig becsült néhány száz.

Az erőszak azért tört ki a rohingya fegyveresek és a mianmari hadsereg között, mert előbbieket a buddhista többségű országban illegális bevándorlónak tartják, megtagadják tőlük az állampolgárságot, és a csoport embertelen körülmények között kénytelen élni.

A rohingyák vagy rakinok egy muszlim vallású népcsoport, főleg Mianmar Rakin nevű államában élnek, ahol a népesség 40 százalékát teszik ki, de a teljes országban az 53 milliós népességnek csak néhány százalékát adja az 1,3 millió rohingya. További 1 millióan élnek külföldön is, az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben minden hétből egy hontalan személy rohingya volt a világban.

A Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji által vezetett mianmari kormány múlt héten azt ígérte, kivizsgálják egy korábbi, az utcai erőszak elharapódzásáról szóló ENSZ-jelentés állításait, miután addig tagadták a tömeges gyilkosságokra, utcai megerőszakolásokra és gyújtogatásokra vonatkozó vádakat. Szun Kjit egyre több kritika éri, amiért nem lép fel erélyesebben a helyzet megoldásáért, ugyanakkor a helyzetét nehezíti, hogy a korábbi katonai kormány által írt alkotmány értelmében nincs kontrollja az erőszakért felelős hadsereg felett.

Rovatok