Index Vakbarát Hírportál

Fillon most azt állítja, hogy törvénytelen vizsgálat folyik ellene

2017. február 9., csütörtök 21:01

A botrányba keveredett francia konzervatív elnökjelölt, François Fillon ügyvédei szerint törvénytelen az ügyészi vizsgálat, amely felesége, Penelope Fillon parlamenti alkalmazása miatt indult, ezért annak megszüntetését kérték a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészségtől (PNF).

Az ügyészség a Le Canard Enchaîné szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak. Fillon korábban azt mondta, csak abban az esetben lép vissza a jelöltségtől, ha a vizsgálat nyomán eljárást indít ellene az ügyészség.

Az ügyvédek szerint Fillon-t nem lehet közpénz elsikkasztásával vádolni, miután ez a büntetőjogi kategória a törvényi meghatározás szerint nem alkalmazható a parlamenti képviselőkre. „Ennek hiánya miatt a PNF nem illetékes vizsgálódni és az eljárása törvénytelen" – hangsúlyozták az ügyvédek. „A vizsgálat ma már gyakorlatilag sokkal inkább a médiában folyik, mint a jog előtt" – tették hozzá.

Fillon értelmezése szerint a közte és a felesége között kötött munkaszerződés a magánjog kategóriájába tartozik, hiszen a felesége neki és nem a nemzetgyűlésnek tartozott elszámolással, hiába a rendelkezésére álló parlamenti keretből fizette őt, írja az MTI.

A konzervatív jelölt a botrány miatt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Rovatok