Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a korrupciós rendeletet jegyző román igazságügyi minszter

2017. február 9., csütörtök 14:03 | aznap frissítve

Lemondott hivataláról Florin Iordache, a román szociálliberális kormány igazságügyi minisztere csütörtökön.

Ő kezdeményezte azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely enyhébben ítélte volna meg a korrupciós bűncselekményeket.

A kormány a múlt héten egy sürgősségi rendelettel akarta enyhíteni a büntető törvénykönyv hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, összeférhetetlenségre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeit. 

Iordache azt mondta, hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a tavaly decemberi parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett.

A rendelet a Romániában kitört tömegdemonstrációk hatására visszavonták. A tüntetések azonban ezután sem csitultak. Bukarestben vasárnap már az alig több mint egy hónapja megalakult kormány lemondását követelték. Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le.

A román alkotmánybíróság elhárította illetékességét a román alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv és perrendtartás módosítását célzó, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet alkotmányosságának ügyében - írja az MTI. Arra hivatkozva utasították el - többségi szavazattal - a tartalmi normakontrollt, hogy csak hatályos jogszabályok alkotmányosságáról dönthet, a vitatott január 31-i kormányrendeletet viszont vasárnap a kormány egy újabb jogszabállyal hatályon kívül helyezte.

(Borítókép: A román kormány elleni tüntetésen a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 8-án. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Rovatok